26. desember, 2024

Marokko foreslår endringer i familielovverk – små skritt for kvinnerettigheter

Share

Marokkos regjering kunngjorde 24. desember forslag til reformer av landets familielovverk.

Ifølge Le Mondre, tar reformene sikte på å endre reglene for ekteskap med mindreårige og kvinners rettigheter til arv. Likevel mener feminister at tiltakene ikke går langt nok for å oppnå likestilling.

Begrensninger i ekteskap med mindreårige

Justisminister Abdellatif Ouahbi presenterte forslagene etter to år med konsultasjoner. En av hovedendringene innebærer at aldersgrensen for ekteskap med mindreårige heves til 17 år med spesialtillatelse fra domstolene. Den nåværende grensen er 15 år, mens den generelle ekteskapsalderen forblir 18 år.

– Formålet er å redusere antall ekteskap med mindreårige og styrke barns rettigheter, uttalte Ouahbi.

Videre vil retten til foreldremyndighet deles likt mellom begge foreldre, selv etter skilsmisse. Dette innebærer at moren ikke lenger risikerer å miste omsorgen for sine barn ved gjengifte.

Forslag om økt fleksibilitet i arv

Når det gjelder arv, som i dag favoriserer menn ved at de arver dobbelt så mye som kvinner, ble det foreslått å tillate ubegrensede donasjoner til kvinnelige arvinger, også mindreårige.

Les også: Infrastruktur og økonomisk utvikling: Eksemplet fra Marokko

– Dette åpner opp for større økonomisk frihet for kvinner, men sikrer samtidig at religiøse prinsipper opprettholdes, sa Ahmed Toufiq, minister for islamske anliggender.

Polygami, som er begrenset, men fortsatt tillatt under dagens lov, vil kreve samtykke fra den første ektefellen for å bli en del av ekteskapskontrakten.

Kritikk fra kvinnebevegelsen

Til tross for forslagene har flere kvinneorganisasjoner uttrykt misnøye. De har lenge krevd fullt forbud mot ekteskap med mindreårige og polygami, samt total likestilling i arverettigheter.

– Disse reformene er små justeringer som ikke imøtekommer kravet om full likestilling, sa en representant for en feministisk bevegelse.

Reformene, som må gjennom den lovgivende prosessen før de kan tre i kraft, markerer et nytt steg i Marokkos arbeid for kvinnerettigheter, men utfordringene gjenstår.

Bakgrunn fra kongen

Kong Mohammed VI igangsatte prosessen i 2022, og et ekspertutvalg leverte sine forslag i mars. Reformene er del av en pågående oppdatering av «Moudawana», en familiekode som sist ble revidert i 2004.

Tiltakene er nå til vurdering hos Det øverste råd for ulemas, som er ansvarlig for religiøse råd i Marokko.

Marokko: Europas viktigste allierte i Nord-Afrika

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt