Storbritannias statsminister lanserer nytt grønt industripartnerskap med Norge.
Storbritannia og Norge kunngjør mandag et nytt grønt industripartnerskap som skal fremme samarbeid om ren energi og teknologisk innovasjon, melder The National.
Statsminister Keir Starmer besøker et karbonfangst- og lagringsanlegg i Norge for å se hvordan slike prosjekter kan bidra til økonomisk vekst og nye arbeidsplasser i Storbritannia.
Samarbeid om energiprosjekter
– Dette grønne industripartnerskapet gir oss muligheten til å lede an i overgangen til ren energi, skape investeringer i Storbritannia og sikre jobber både nå og i fremtiden, sier Starmer.
– Det vil gjøre oss til en verdensleder innen karbonfangst, fra Nordsjøen til den sørlige kysten, og styrke vår energiforsyning, legger han til.
Partnerskapet innebærer også utvikling av Nordsjøen som et knutepunkt for karbonlagring. Begge landene planlegger en avtale for transport av CO2 over landegrensene, i tråd med London-protokollen.
Our Plan for Change will make the UK a clean energy superpower:
Boosting energy security, protecting billpayers against price spikes and the whims of dictators like Putin.
Creating jobs both now and in the future.
Delivering for working people.
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) December 16, 2024
London-protokollen er en internasjonal miljøavtale som regulerer dumping av avfall og andre stoffer i havet for å beskytte det maritime miljøet.
Les også: Jeremy Clarkson til kamp mot arveavgift på gårder: – Starmer må snu
Den er en oppdatering og utvidelse av London-konvensjonen fra 1972, også kjent som «Konvensjonen om hindring av havforurensning ved dumping av avfall og annet materiale.»
Langvarig samarbeid innen karbonfangst
Norges statsminister Jonas Gahr Støre understreker betydningen av samarbeidet:
– Vi har samarbeidet med Storbritannia om karbonfangst og -lagring i over 20 år. Å videreutvikle dette samarbeidet vil bidra til lavere utslipp og flere grønne arbeidsplasser.
Storbritannia har satt av 21,7 milliarder pund til karbonfangst og hydrogenutvikling de neste 25 årene. Midlene skal støtte prosjekter som Northern Endurance Partnership og Net Zero Teesside, som den britiske regjeringen forventer vil skape tusenvis av arbeidsplasser og levere ren energi til en million britiske hjem innen tre år.
Industrielle investeringer i grønn teknologi
Det norske selskapet Vårgrønn samarbeider med britiske Flotation Energy om den flytende havvindparken Green Volt utenfor Skottlands nordøstlige kyst. Prosjektet er Europas første store kommersielle flytende vindutbygging.
Forrige uke startet det norske selskapet Statkraft byggingen av Swansea Greener Grid Park i Wales, et prosjekt verdt 70 millioner pund. Parken skal bruke lavkarbonteknologi for å stabilisere strømnettet og redusere avhengigheten av fossile energikilder. Statkraft har allerede investert 1,4 milliarder pund i britisk fornybar energi.
Britiske journalister fjernet av kinesiske tjenestemenn under møte mellom Starmer og Xi