Beijing planlegger valutapolitisk skifte for å beskytte økonomien mot nye tollsatser fra USA.
Kina vurderer å tillate en svekkelse av yuanen i 2025 som en respons på trusselen om høyere amerikanske tollsatser under en potensiell andre presidentperiode for Donald Trump. Ifølge Reuters kan dette markere et betydelig skifte fra Kinas tradisjon for å opprettholde en stramt kontrollert valutakurs, mleder
Gjennom flere år har Kinas sentralbank, Folkets Bank of China (PBOC), nøye regulert yuanens verdi. Kilder nær saken antyder imidlertid at kinesiske myndigheter kan løsne grepet og la valutaen svekkes mer, som en reaksjon på eksternt økonomisk press. Analytikere mener at en svakere yuan kan gjøre kinesiske varer billigere og mer konkurransedyktige på verdensmarkedet, samt bidra til å dempe deflasjonspresset og styrke eksportinntektene.
Politisk signal om mykere pengepolitikk
På et nylig politbyråmøte signaliserte kinesiske beslutningstakere at de planlegger en «passende løs» pengepolitikk i 2025, den første lettelsen på 14 år. I møtereferatet var det ingen henvisning til å holde yuanen «grunnleggende stabil», noe mange tolker som en åpning for større markedspåvirkning på valutakursen.
Les også: Nye sanksjoner og tøffe ord: Kan Kina håndtere Trump 2.0?
Selv om PBOC neppe vil gi fullstendig slipp på sitt valutakursengasjement, virker det sannsynlig at myndighetene er villige til å innta en mer fleksibel holdning for å håndtere eksterne trusler, særlig fra Washington.
Erfaringer fra tidligere tollkonflikter
Under Trumps første presidentperiode svekket yuanen seg med over 12 prosent mot amerikanske dollar som følge av økende handelskonflikter. Analytikere spår at yuanen kan falle til 7,37 CNY per dollar innen utgangen av 2025, med enkelte prognoser som peker mot en ytterligere svekkelse til 7,5 CNY per dollar.
Denne utviklingen skjer i en tid hvor Kinas økonomi allerede er under press, og markedene forbereder seg på nye runder med handelskonflikter dersom Trump kommer tilbake til makten.