En FN-organisasjon styrt av tidligere Ap-statsråd Grete Faremo tapte enorme beløp på tvilsomme investeringer over flere år. Til tross for gjentatte advarsler valgte Utenriksdepartementet (UD) å ikke ta grep, ifølge Riksrevisjonen.
Riksrevisjonen har gransket UDs og Norads oppfølging av FN-organisasjonen UNOPS som en del av sin rapport om norsk bistandsforvaltning, skriver Panorama Nyheter. Ifølge rapporten fikk UD flere advarsler om høy risiko før skandalen ble kjent.
New York Times avslørte i 2022 at UNOPS, ledet av tidligere Ap-statsråd Grete Faremo fra 2014, hadde tapt over en halv milliard kroner på mislykkede investeringer. Under Faremos ledelse støttet Norge organisasjonen med 1,4 milliarder kroner og hadde plass i styret.
– Fulgte ikke opp
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier til Panaroma Nyheter at UD ble informert om risikoen flere ganger.
– Utenriksdepartementet og styret i UNOPS mottok flere advarsler om høy risiko før skandalen ble kjent. Likevel fulgte de ikke opp saken, sier han.
Pengene UNOPS lånte ut, gikk til selskaper eid av den britiske forretningsmannen Davis Kendric, som lovet store infrastrukturprosjekter i fattige land. Prosjektene mislyktes, og store beløp ble brukt på dyre konsulenter og reiser.
Faremos nestleder, som støttet utlånene, skal ha mottatt millioner i gaver og godtgjørelser fra Kendric.
Les også: Kreml: Amerikansk bistand til Ukraina vil føre til flere dødsfall og mer lidelse
Advarte i fire år
FNs interne tilsynsenhet advarte gjentatte ganger mellom 2018 og 2021 om manglende økonomistyring og høy risiko i UNOPS, særlig knyttet til det ambisiøse S3I-prosjektet. Dette skulle bygge 1,3 millioner rimelige boliger i fattige land.
Schjøtt-Pedersen peker på at UD anså UNOPS som en «velfungerende organisasjon» og derfor ikke prioriterte oppfølgingen høyt.
– UD mente UNOPS var godt styrt og fulgte det derfor ikke like tett som andre FN-organisasjoner. Dette var en feilvurdering, sier han.
Styrker oppfølgingen
Statssekretær Bjørg Sandkjær (Sp) innrømmer at UD burde gjort mer.
– Denne saken var en viktig vekker om at vi burde kontrollert grundigere, sier hun til Panaroma Nyheter.
Sandkjær forklarer at UNOPS’ ledelse presenterte informasjonen stykkevis, og at styremedlemmene hadde tillit til det de fikk høre.
– Vi har siden skjerpet kravene til risikostyring og uavhengige tilsynsfunksjoner, også i andre FN-organisasjoner, sier Sandkjær.
Hun understreker at Norge ikke støttet S3I-initiativet direkte og ikke har tapt midler på skandalen.
Israel forbyr FN-bistand – palestinere varsler humanitær krise