Mens verdens vinproduksjon faller, finnes det nye muligheter i Øst-Europa. Georgia, Ungarn og Russland leder an i en motstridende trend som gir håp til industrien.
Global vinproduksjon står overfor ytterligere et år med nedgang. I 2024 forventes en reduksjon på opptil 2 prosent sammenlignet med allerede lave nivåer i 2023, ifølge Den internasjonale vin- og drueorganisasjonen (OIV). IntelliNews skriver at nedgangen skyldes hovedsakelig ugunstige klimaforhold som har rammet vinregioner verden over.
Midt i dette globale fallet ser flere land i fremvoksende Øst-Europa, inkludert Georgia, Ungarn og Russland, ut til å motstå trenden. OIVs rapport, Verdens vinproduksjonsutsikt for 2024, viser at disse landene forventes å ha gjennomsnittlig eller høyere produksjon enn normalt.
OIV anslår global produksjon til mellom 227 og 235 millioner hektoliter (hl) i 2024, med et midtpunkt på 231 millioner hl. Dette vil være en 2 prosent nedgang fra 2023 og en 13 prosent nedgang fra tiårsgjennomsnittet, potensielt lavest siden 1961.
– Ekstreme værhendelser som tidlige frost, kraftig regn og langvarig tørke har dramatisk påvirket vinmarkenes produktivitet, sier rapporten.
Les også: Hvordan Kreml bruker landbruket til å fremme sine geopolitiske agendaer
Den europeiske union, som historisk dominerer vinproduksjonen, har hatt et spesielt utfordrende år. Produksjonen forventes å falle til 139 millioner hl, en nedgang på 3 prosent fra 2023, det laveste siden tidlig 2000-tallet.
Sentral- og Øst-Europa
Til tross for utfordringene er det noen positive utsikter i Sentral- og Øst-Europa. Ungarns vinproduksjon forventes å øke med 22 prosent til 3,0 millioner hl – det høyeste siden 2010 og 19 prosent over femårsgjennomsnittet. Georgia skiller seg ut med en forventet økning på 27 prosent til 2,4 millioner hl, det høyeste nivået siden tidlig 2000-tall.
– Vår innsats har gitt resultater til tross for globale utfordringer, sier en representant for Ungarns vinindustri.
Russlands vinproduksjon forventes å nå 4,7 millioner hl i 2024, en økning på 4 prosent over femårsgjennomsnittet. Landets føderale tjeneste har rapportert en økning på 28 prosent i musserende vinproduksjon de første ni månedene av året.
På den annen side sliter land som Romania og Tsjekkia med betydelige produksjonsnedsettelser. Romanias vinutbytte forventes å falle med 20 prosent til 3,7 millioner hl, mens Tsjekkia kan oppleve en nedgang på 28 prosent til bare 0,3 millioner hl.
Klimaendringer
OIVs rapport understreker vinindustriens sårbarhet overfor klimaendringer.
– Vinmarkene opplevde ulike miljøbelastninger, fra tørke til kraftig regn og stormer, noe som førte til økt sykdomspress og betydelig skade, sier rapporten.
I den sørlige halvkule er vinproduksjonen også dempet, med en nedgang på 2 prosent forventet for 2024. Land som Argentina, Chile og Sør-Afrika forventes å ligge 12 prosent under femårsgjennomsnittet, lavest siden 2004.
Det er på tide å gi landbruket den oppmerksomheten det fortjener