23. desember, 2024

Sensur: Kina fjernet kritikk om arbeidsløse ungdom

Share

En tale om Kinas voksende ungdomsledighet og dens konsekvenser for økonomien ble raskt fjernet fra sosiale medier.

En tale av den fremtredende kinesiske økonomen Gao Shanwen er blitt fjernet av internetsensuren etter at han advarte om at mangel på muligheter for unge drar ned den økonomiske veksten i landet, melder Radio Free Asia, skriver Wion News.

På en investorkonferanse i Shenzhen tirsdag beskrev Gao, som er sjeføkonom i SDIC Securities, hvordan unge i Kina strammer inn økonomien sin ved å «slukke lysene og spise nudler», fremfor å satse på lovende karrierer og bidra til økonomien med sitt forbruk.

Uttrykket «slukke lysene og spise nudler» er et populært uttrykk i Kina og brukes om personer som har hatt uflaks, for eksempel etter mislykkede investeringer i aksjemarkedet.

Tale fjernet fra sosiale medier

Gao sin uttalelse gikk viralt på sosiale medier, men ble raskt ansett som så upassende at den ble fjernet fra den offentlige WeChat-kontoen til «Economist Book Club». WeChat-lenken som tidligere inneholdt hele talen, viste onsdag meldingen: «Dette innholdet er ikke lenger tilgjengelig på grunn av klager på brudd på retningslinjene.»

Ungdomsledigheten i Kina har steget, og millioner av unge står uten arbeid. Mange bor hjemme og overlever på jobber innen leveringstjenester, mens noen, ifølge en populær trend, «later som om de går på jobb».

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Eldre bidrar mer til økonomien enn unge

Gao påpekte at regioner med yngre befolkning har opplevd svakere økonomisk utvikling siden opphevelsen av null-covid-politikken i desember 2022, sammenlignet med regioner med eldre befolkning.

– Jo yngre befolkningen i en provins er, desto langsommere er veksten i forbruket. Jo eldre befolkningen er, desto raskere er forbruksveksten, sa Gao og henviste til nylige økonomiske data.

Han oppsummerte funnene slik:

– Eldre med livsgnist, unge uten energi, og middelaldrende i fortvilelse. Mange eldre i Kina har pensjon å støtte seg på, mens unge knapt bidrar til økonomien i det hele tatt, argumenterte han.

«Inntektsforventningene er betydelig redusert»

– For de eldre vil ikke inntekten bli påvirket, og de kan fortsette å nyte pensjonisttilværelsen og danse på offentlige plasser, sa Gao.

– For unge er inntektsforventningene betydelig redusert, og sikkerheten rundt inntektsvekst har også blitt svekket. De finner ikke jobb, eller jobbene de finner, svarer ikke til forventningene deres, fortsatte han.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt