På terskelen til sin tilbakekomst til Det hvite hus omgir Donald Trump seg med de mest innflytelsesrike skikkelsene fra Silicon Valley, symboler på teknologisk innovasjon og libertarianisme.
Elon Musk, Peter Thiel og andre milliardærgründere, drivkreftene bak den californiske ideologien, omformer det politiske landskapet i USA. Denne alliansen mellom teknologi og makt, preget av deregulering, transhumanisme og longtermisme, vekker både håp og utfordringer nasjonalt og internasjonalt. Hvilken innvirkning vil disse ideene fra Silicon Valley ha på fremtiden til USA og verden?
Den 27. oktober 2024 samler Donald Trump sine støttespillere i Madison Square Garden i New York City. Denne tilbakekomsten til hjembyen er en seier for mannen fra Queens og en ubestridt triumf. Blant gjestene gjør Elon Musk, den ikoniske lederen innen amerikansk teknologi, en oppsiktsvekkende entré ved å hoppe opp på scenen. Han holder en entusiastisk tale der han roser Trump og hans politikk, og uttrykker klart sitt ønske om at han skal vinne valget. Avkastningen lar ikke vente på seg: en uke etter valget øker Musks formue med rundt 70 milliarder dollar, mens hans bidrag til Trumps kampanje var på 120 millioner dollar. Denne vendingen fra Musk, leder av Tesla, SpaceX, Starlink og X (tidligere Twitter), illustrerer hvordan Silicon Valley har sluttet opp om Donald Trump.
Tirsdag 12. november bekrefter Trump at multimilliardæren snart skal utnevnes til leder av et nyopprettet departement, Department of Government Efficiency («Departementet for statlig effektivitet»), i samarbeid med den republikanske forretningsmannen Vivek Ramaswamy. Deres oppdrag er å kutte drastisk i offentlige utgifter og fjerne en rekke reguleringer, med andre ord «demontere den dype staten». Den libertarianske bevegelsen gjør dermed sitt inntog i den amerikanske administrasjonen. Denne ideologien, som er typisk amerikansk og nesten ukjent i Norge, forkynner minimal statlig inngripen og radikal individualisme, basert på personlig frihet og ytringsfrihet, i tråd med det første grunnlovstillegget i USA.
Da Musk startet sin kampanje for å kjøpe opp Twitter, begrunnet han det med ønsket om å gjøre plattformen til et sted for «ytringsfrihet i global skala».
Libertarianismen er også knyttet til en moderne økonomisk trend kalt «startup-mentaliteten», som verdsetter individuelt initiativ og ideen om å skape sin egen suksess. Denne ånden av innovasjon og kreativitet er personifisert i en gruppe som magasinet Fortune i 2007 kalte «PayPal-mafiaen», basert i Silicon Valley.
Men hva representerer egentlig Silicon Valley politisk sett? En ideologi? En samfunnsbevegelse? En pro-business lobby? Hvilken innflytelse kan dens ledende skikkelser ha på Donald Trump?
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet