26. november, 2024

NASA sender Toyota til månen i samarbeid med SpaceX

Share

Elon Musk får ikke bruke sin egen Tesla når SpaceX skal hjelpe NASA med å frakte et kjøretøy til månen. Japan og Toyota har allerede tatt styringen.

NASA har nylig gitt SpaceX og Jeff Bezos’ Blue Origin kontrakter for å utvikle landingssystemer til Artemis-programmet, melder Quartz.

Dette omfatter blant annet frakt av kjøretøy til månen innen 2032. Men det er ikke Tesla som står bak roverteknologien.

Ifølge Auto Evolution er det Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) som i samarbeid med Toyota har jobbet med en rover siden 2019. Kjøretøyet, kjent som «Lunar Cruiser,» er designet for å frakte to astronauter i romdrakter og over 450 kilo med utstyr på månens overflate.

Toyota har lagt vekt på å gjøre Lunar Cruiser robust og allsidig. Roveren er basert på Toyotas hydrogenbrenselcelleteknologi, noe som gir den lang rekkevidde og lav miljøpåvirkning – selv på månen. Teknologien gjør det mulig for astronauter å oppholde seg inne i kjøretøyet i flere dager uten å måtte bruke romdrakter, noe som vil være essensielt for lengre oppdrag.

– Basert på fremgangen med design og utvikling av både mannskaps- og lastelandere, har NASA tildelt SpaceX oppdraget med å levere en trykksatt rover, mens Blue Origin skal levere en månehabitat, uttalte Lisa Watson-Morgan, leder for NASAs Human Landing System-program, i en pressemelding ifølge Space.com.

Viktig skritt

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) ser prosjektet som en viktig del av Japans bidrag til internasjonal romutforskning. Samarbeidet med NASA og SpaceX understreker hvordan land og selskaper med ulike ekspertiser jobber sammen for å realisere ambisiøse mål i verdensrommet.

Les også: Revolusjon i rommet: NASA revurderer Mars-strategi

Målet er å teste systemer og konsepter som senere kan brukes på Mars, som også er en langsiktig ambisjon for både NASA og internasjonale romprogrammer.

Dersom oppdraget lykkes, vil det være første gang siden 1970-tallet at mennesker går på månen. Målet er å etablere en permanent base nær månens sørpol, et sted rikt på is som kan være avgjørende for fremtidige oppdrag.

Toyota og JAXAs bidrag til Artemis-programmet markerer et viktig skritt mot dette målet, samtidig som det viser hvordan internasjonalt samarbeid er avgjørende for romutforskning.

Ifølge tidligere uttalelser fra NASA kan suksessen til slike roverprosjekter være avgjørende for å etablere selvforsynte baser på månen. Vannis ved månens sørpol kan blant annet omdannes til oksygen og hydrogen, både som drivstoff og livsopprettholdende ressurser. Lunar Cruiser vil dermed spille en nøkkelrolle i å utforske disse ressursene.

Med Artemis-programmet ser NASA for seg en ny æra av internasjonal romfart, der månen fungerer som et springbrett for dypere utforskning av solsystemet. Toyota og JAXAs bidrag kan derfor få historisk betydning, ikke bare for Japan, men for menneskehetens fremtid i rommet.

Amerikansk koloni på Mars: Mot «astropolitisk» dominans? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt