5. oktober, 2024

Marokko: Europas viktigste allierte i Nord-Afrika

Share

Marokko er på vei til å bli et forbilde for politisk stabil utvikling for andre afrikanske land. Det ligger i Europas geopolitiske interesse å bistå i denne utviklingen slik at landet lykkes.

Uten tvil står Kongeriket Marokko som en standhaftig vestlig alliert. Gjennom de siste to tiårene under regjeringstiden til Hans Majestet Kong Mohamed VI, har landet begitt seg på en reise preget av bemerkelsesverdig fremgang innen økonomisk vekst. Denne utviklingen har løftet Marokko til å bli Afrikas femte største økonomi, en betydelig prestasjon gitt nasjonens begrensede utforskning av olje- og gassressurser.

Pilarene i Marokkos økonomiske styrke er dets mangfoldige sektorer, inkludert landbruk, fiskeri, fosfater, og turisme. Til tross for utfordringene pandemien medførte, med grensenedstengninger og periodisk forstyrrelse av økonomiske aktiviteter, gjenvant Marokko raskt sin innflytelse ved å investere tungt i internasjonal markedsføring for turisme. Kjent for sin sikkerhet, har Marokko befeste sitt rykte som en av de tryggeste destinasjonene i Afrika, med et folk som aktivt arbeider for å opprettholde et image som blant de mest gjestfrie i verden.

Marokko spiller en avgjørende rolle som en pålitelig råvareleverandør til det europeiske markedet. Selv om europeiske nasjoner primært verdsetter Marokko for dets eksport av frukt og grønnsaker, forsyner landet også land som Storbritannia med elektrisitet. Marokko er ivrig etter å tiltrekke seg industriinvesteringer fra Europa, med Frankrike som en fremtredende investor, spesielt innen bilindustrien. Nasjonen forplikter seg til ytterligere utvikling av sin energisektor, ved å utforske alternative kilder som gass og petroleum, selv om denne transformasjonen krever tid og ressurser for å bli fullt realisert.

Stabiliteten i Marokko er avgjørende for Europas egen stabilitet, spesielt med tanke på migrasjonskontroll. Til tross for sporadiske spenninger, anerkjenner nå både Spania og Frankrike at Marokkos forbedrede grensekontrolltiltak fører til reduserte migrasjonsstrømmer til Europa. Marokko har posisjonert seg som en tiltrekkende destinasjon for innvandrere, ved å tilby papirer og jobbmuligheter til innvandrere fra Sub-Sahara, og dermed redusere risikoen forbundet med uregelmessig migrasjon til Europa.

Mens Marokko har utmerket seg økonomisk, finnes det flere områder som krever oppmerksomhet, slik som utdanning, kjønnslikestilling, ekte demokratisk styring, og korrupsjon. Fremgangen i disse områdene er kanskje ikke så rask som mange i Vesten kunne ønske. Men hvis vi har lært noe fra MENA-regionen det siste tiåret, er det at plutselige politiske endringer ikke alltid fører til positive resultater – heller motsatt. Gradualisme er derfor veien å gå, og Marokko leder an i denne tilnærmingen.

Den yngre generasjonen i Marokko framstår som en kraft for positiv endring og signaliserer et stort engasjement for å takle disse utfordringene og styre landet mot en lysere fremtid. Det ligger derfor i Europas geopolitiske interesse å støtte Marokko på veien mot større velstand og menneskelig utvikling. Hvis landet lykkes kan fungere som et utviklingseksempel for andre afrikanske land mot en mer sikker og stabil fremtid.

Yousra Godari
Yousra Godari
Finansrådgiver

Les mer

Siste nytt