Warszawa la ikke skjul på sitt ønske om at Demokratene skulle vinne presidentvalget i USA, men ser fortsatt seg selv som en viktig aktør i transatlantiske forbindelser og signaliserer nå vilje til samarbeid med Trumps administrasjon.
Selv om enkelte polske politikere uttrykker skuffelse over valgutfallet, er mange fornøyde. President Andrzej Duda, fra det ultrakonservative Lov og Rettferdighetspartiet (PiS), var raskt ute med gratulasjoner: «Du klarte det!» skrev han på X onsdag 6. november. Partileder Jaroslaw Kaczynski uttrykte også sin glede over Trumps seier, melder Le Monde.
Republikanernes seier gir PiS ny inspirasjon frem mot presidentvalget i mai 2025. Partiet, som hadde et nært forhold til Trump under sin tid i regjering fra 2015 til 2023, håper nå å fremme en «konservativ allianse» mellom Polen og USA. Kritikken av det polske liberale miljøets «kulde» mot Trump fremheves som en kontrast til PiS’ støtte.
Siden han tiltrådte i desember 2023, har statsminister Donald Tusk kommet med flere stikk mot Trump, blant annet med henvisning til hans juridiske problemer. Men nå ønsker Tusk samarbeidet velkommen:
– Jeg ser frem til samarbeid til beste for de amerikanske og polske folk, uttalte han. I forkant av valgresultatet skrev Tusk at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet og ikke lenger kan «outsurce» geopolitiske spørsmål til USA.
Polen som «NATOs beste elev»
Etter valgresultatet har polske ledere understreket behovet for at Europa tar et større ansvar for sin sikkerhet.
– Europa må handle raskt, særlig når det gjelder militærutgifter og migrasjonspolitikk, uttalte utenriksminister Radoslaw Sikorski og la til:
Les også: Donald Trumps seier: Fem lærdommer for USA
– Polen leder allerede an på flere områder der våre allierte snart vil følge etter.
Polen har styrket sitt forsvar med et forsvarsbudsjett på over 4 % av BNP, og store summer investeres i modernisering av de væpnede styrkene. Denne posisjonen som «NATOs beste elev» gir Polen en viktig rolle overfor både amerikansk forsvarsindustri og den nye amerikanske administrasjonen.
«Jeg er sikker på at vi vil finne nye samarbeidsprosjekter som styrker båndene mellom våre land,» skrev forsvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz i sitt gratulasjonsbrev til Trump.
Uro rundt USAs fremtidige linje
Samtidig vekker den nye administrasjonens holdning, spesielt visepresident JD Vances planer om en «demilitarisert sone» i Ukraina, bekymring. Vance har også uttrykt skepsis til amerikanske styrkers tilstedeværelse på NATOs østlige flanke, noe som uroer mange i Polen. For øyeblikket er det stasjonert rundt 10 000 amerikanske soldater i Polen, og de sees som en trygghetsgaranti.
Polen planlegger å gjøre styrking av transatlantiske forbindelser til et sentralt tema under sitt formannskap i EU-rådet i første halvdel av 2025. Med en historisk sterk allianse til USA håper Polen å være en stabiliserende kraft i relasjonen mellom Brussel og Washington.
Valgskred for Trump: Politikk fremfor pekefingre og merkelapper 🔒