Et ektepar i Taiwan står overfor anklager om å ha fungert som Kinas talerør ved å motta millioner i støtte for å påvirke taiwansk politikk.
Et ektepar tilknyttet Kinas enhetlige promoteringsparti (CUPP) ble i går siktet for angivelig å ha mottatt 74 millioner NT (2,32 millioner USD) fra Kina. Midlene skal ha blitt brukt til å produsere radio- og digitalt mediainnhold for å fremme kinesiske myndigheters politiske agenda og påvirke utfallet av valg i Taiwan, skriver Taipei Times.
Chang Meng-chung og hans kone Hung Wen-ting skal ha mottatt pengene fra Kina mellom 2021 og i fjor, for å fremme kandidater som Beijing foretrekker. Dette er i strid med Anti-infiltrasjonsloven og valglovene, ifølge påtalemyndigheten i Chiayi-distriktet.
Ifølge siktelsen fungerte paret som en propagandakanal for Beijing ved å kritisere Hongkong-demokratiforkjempere og Falun Gong-grupper i Taiwan, samt ved å skryte av Kinas militære makt og oppfordre Taiwans soldater til å overgi seg i tilfelle en invasjon.
En etterforskningsgruppe ledet av statsadvokat Lin Chung-pin i Chiayi, i samarbeid med Justisdepartementet og etterforskningsbyråene i Chiayi by og Pingtung fylke, gjennomførte ransakinger på 24 steder. Her beslagla de mobiltelefoner, datamaskiner, økonomiske dokumenter og annet bevismateriale.
Les også: Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk
Etterforskere har opplyst at ekteparet skal ha mottatt totalt 74 millioner NT fra Kinas Taiwan-kontor i Beijing og kontorets filial i Fujian-provinsen.
Chang skal ha laget videoer om aktuelle saker og politiske talkshow for digitale plattformer, inkludert YouTube, Facebook, Douyin og andre offentlige nettsteder, der han skal ha spredd pro-Beijing-propaganda, ifølge aktoratet.
De siste årene har ekteparet forsøkt å påvirke årets lovgivende og presidentvalg, et tilbakekallingsvalg mot en lovgiver fra den grønne leiren i 2022, samt folkeavstemningene i 2021. De har også promotert kandidater og temaer som kinesiske myndigheter støtter, ifølge aktoratet.
«Fiendtlige utenlandske krefter har lenge utnyttet landets frihet, flerpartidemokrati og åpne samfunn som aksepterer ulike synspunkter,» heter det i siktelsen. som konkluderer:.
«Gjennom arbeid med ‘enhetlig front’ har de forsøkt å infiltrere landet, skape sosial splittelse og uenighet, spre feilinformasjon, manipulere opinionen og blande seg inn i valg i Taiwan. Dette inkluderer forsøk på å tilbakekalle valgte politikere og påvirke folkeavstemninger.»
Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒