21. november, 2024

Ny runde med opprør i Bangladesh: Krever presidentens avgang

Share

Studentgrupper som ledet revolusjonen mot tidligere statsminister Sheikh Hasina har igjen tatt til gatene. Nå retter de blikket mot presidenten og hans rolle i konflikten.

Protestene i Dhaka har tilspisset seg etter at demonstranter krevde at Bangladeshs president Mohammed Shahabuddin trekker seg. Sammenstøt med opprørspoliti har ført til minst 30 skadde utenfor presidentens residens, melder The Indian Express. Selv om presidentens rolle hovedsakelig er seremoniell, har Shahabuddins nylige uttalelser om tidligere statsminister Sheikh Hasinas avgang skapt kontrovers, noe som har åpnet gamle sår etter hennes avsettelse i august.

Spenningsnivået økte etter at Shahabuddin, som spilte en viktig rolle under studentrevolusjonen som ledet til Hasinas avgang, uttalte at han aldri hadde sett noe skriftlig oppsigelsesbrev fra henne. Dette strider mot hans tidligere uttalelser og har skapt spørsmål om legitimiteten bak Hasinas avgang og dagens midlertidige regjering. Demonstrantene samlet seg utenfor Shahabuddins residens og anklaget ham for å støtte Hasina og hennes parti, Awami League. De mener at så lenge han blir sittende, støtter han et regime de anser som illegitimt.

Faruk Hossain, en av studentlederne, uttalte at Shahabuddin må gå av: «En president som er knyttet til det avsatte regimet kan ikke forbli i embetet.» Demonstrantene krever en «folkets president». Rundt midnatt forsøkte hundrevis av demonstranter å bryte gjennom politisperringene, noe som førte til harde sammenstøt. Dhakas vise-politikommissær, Talebur Rahman, rapporterte at minst 25 politibetjenter ble skadet.

Politiets reaksjon

Rahman opplyste at politiet ble angrepet med steiner, noe som skapte kaotiske tilstander. Ni betjenter ble sendt til sykehus. Sikkerheten rundt området er nå styrket, og myndighetene hevder situasjonen er under kontroll. Opprøret kan spores tilbake til Shahabuddins uttalelser tidligere i oktober. Han fortalte en lokal journalist at han aldri hadde sett noen formell bekreftelse på Hasinas avgang, kun hørt om det gjennom hærsjefen, general Waqar-uz-Zaman.

Les også: Nobelvinneren Yunus tar roret i Bangladesh etter politisk kaos

Shahabuddins vending fra hans uttalelser i august, da han på nasjonal TV bekreftet at Hasina hadde gått av, har skapt en ny debatt om lovligheten av hennes avgang. Mangelen på offisielle dokumenter eller uttalelser fra Hasina selv har ytterligere komplisert saken. Den tidligere statsministeren, som flyktet til India, har ikke uttalt seg siden hun forlot landet. Hennes sønn, Sajeeb Wazed, har på sosiale medier hevdet at hun aldri formelt trakk seg, og kalte påstandene «falske».

Press på overgangsregjeringen

Den midlertidige regjeringen under Mohammad Yunus har avvist disse påstandene. Siden Hasinas avgang har det vært flere utrenskninger av tjenestepersoner som har blitt sett på som lojale til henne. Dette inkluderer blant annet høyesterettsdommere. Mens noen mener dette var nødvendig for å stabilisere landet, har det ført til bekymringer om den politiske stabiliteten og grunnlaget for overgangsregjeringen. Det finnes ingen klare bestemmelser i Bangladeshs grunnlov for en midlertidig regjering, noe som har fått kritikere til å beskrive situasjonen som et militærkupp.

Kontroversen rundt Shahabuddins uttalelser har gjenopplivet politiske spenninger. Hans tidligere uttalelser ga overgangsregjeringen en form for legitimitet, men den nåværende tvetydigheten har ført til anklager om at han støtter det tidligere regimet. Studentgrupper har derfor gjenopptatt protestene. Regjeringens juridiske rådgiver, Asif Nazrul, har beskyldt Shahabuddin for å bryte sin embetsed, og varslet at hans posisjon kan bli revurdert hvis han ikke trekker tilbake sine uttalelser.

For mange studentaktivister er presidentens usikre holdning et svik mot bevegelsen som fjernet Hasina fra makten. Shahabuddins fremtid som president står nå på spill, med en økt risiko for nye protester.

Nytt kapittel for Bangladesh: Statsminister-flukt markerer en usikker fremtid 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt