25. oktober, 2024

Russland støtter houthi-angrep på global sjøfart

Share

Russlands bidrag i angrepene som skaper uro i internasjonal handel, viser hvordan Kreml søker å binde opp USA i Midtøsten.

Russland har gitt målrettingsdata til de iranskstøttede houthi-opprørerne i Jemen, som i år har angrepet vestlige skip i Rødehavet med både missiler og droner. Dette angriper en viktig transportåre for global handel og bidrar til ytterligere destabilisering i regionen, melder Wall Street Journal.

Ifølge en person med kjennskap til saken og to europeiske forsvarskilder, begynte houthiene å bruke russiske satellittdata da de utvidet angrepene. Dataene ble overført gjennom medlemmer av Irans revolusjonsgarde (IRGC), som er tett integrert med houthi-styrkene i Jemen.

– For Russland er enhver konflikt et gode, siden det trekker verdens oppmerksomhet bort fra Ukraina og krever amerikanske ressurser, sier Alexander Gabuev, direktør ved Carnegie Russland Eurasia-senter.

– Med Midtøsten i spill, er det tydelig hvor USA vil måtte fokusere, legger han til.

En bredere strategi

Russlands støtte til houthiene er en del av Kremls større strategiske linje. Putin har styrket båndene til Iran samtidig som han har distansert seg fra sin mangeårige relasjon med Israel og statsminister Benjamin Netanyahu. Israel er i en eskalerende konflikt med Iran og dets allierte i regionen, som Hamas, Hezbollah og houthiene.

I tillegg til den bistanden som nå gis til houthiene, har Russland også forsterket sitt samarbeid med andre autokratier. Iran og Nord-Korea har bidratt til Russlands krig i Ukraina med ammunisjon, droner og missiler. Nord-Korea sendte nylig 3000 soldater til Russland for trening, ifølge sørkoreanske og amerikanske myndigheter.

USA trår til

USA har lovet å beskytte de internasjonale skipsrutene, og i desember i fjor lanserte landet en flernasjonal maritim koalisjon for å eskortere skip gjennom stredet Bab al-Mandab. Til dags dato har USA brukt rundt 1 milliard dollar på ammunisjon for å slå ut houthi-droner og missiler og sikre trygg ferdsel i Rødehavet. Tidligere denne måneden sendte de også B-2 Spirit bombefly for å ramme houthienes våpenlagre.

Les også: Rødehavet, episenter for konfliktene i Midtøsten 🔒

Angrepene, som begynte sent i fjor etter Israels bakkekrig i Gaza, har skapt store forstyrrelser for global handel. En periode ble skip tvunget til å omdirigere via Kapp det gode håp, en langt lengre og dyrere rute. Antallet oljetankere som passerer gjennom Bab al-Mandab var i august 2024 hele 77 % lavere enn i oktober 2023, ifølge data fra maritimeksperter i Windward.

Russisk våpensalg i kulissene

Det er også frykt for at Russland kan trappe opp situasjonen ytterligere ved å gi houthiene avanserte anti-skip eller anti-luft missiler som vil true den amerikanske marinen i regionen. Foreløpig er det imidlertid ingen beviser på at dette har skjedd.

Tidligere denne måneden forsøkte den kjente russiske våpenhandleren Viktor Bout, nylig løslatt fra fengsel i en fangeutveksling med USA, å megle fram et våpensalg til houthiene verdt om lag 10 millioner dollar. Om handelen er godkjent av Kreml, er fortsatt uklart.

Til tross for risikoen ved å krysse Rødehavet, slår de fleste tankskipene av sine radiosignaler, noe som gjør det vanskelig å spore dem i sanntid. Skip med russisk olje, sendt av det Kreml-tilknyttede Rosneft, har flere ganger blitt angrepet av houthiene, selv om disse lastene ofte eies av såkalte «spøkelsesflåter» – stråselskaper som opererer under radaren for å omgå sanksjoner.

Den globale sjøhandelen er hemmet av krig

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt