23. oktober, 2024

Ukrainas riksadvokat går av etter skandale med falske uførhetsattester

Share

Andriy Kostin trekker seg etter avsløringer om falske uførhetsattester blant embetspersoner.

Ukrainas riksadvokat, Andriy Kostin, har valgt å trekke seg fra stillingen etter en skandale knyttet til falske uførhetsattester blant regjeringens tjenestepersoner. Avsløringene har rystet landets politiske ledelse og ført til flere etterforskninger på ulike nivåer. Dette melder Odessa Journal.

– Presidenten i Ukraina har holdt et møte i det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet (NSDC) om den umoralske situasjonen med falske uførhetsattester. For øyeblikket pågår det inspeksjoner og straffesaker på alle nivåer i regjeringen. Under disse omstendighetene mener jeg det er riktig å trekke meg, sa Kostin, ifølge en uttalelse fra riksadvokatens kontor.

Støtte til presidenten

Kostin uttrykte full støtte til president Volodymyr Zelenskyjs beslutning om å annullere alle ugyldige uførhetsbeslutninger, og takket både presidenten og nasjonalforsamlingen, Verkhovna Rada, for tilliten han har fått i sin tid som riksadvokat.

Tidligere har Zelenskyj innkalt til et NSDC-møte for å ta opp misbruket av uførhetsordningen blant offentlige tjenestemenn.

Les også: Mistenkelige dødsfall knyttet til korrupsjonssak i Russlands forsvarsdepartement

– Det er avdekket en rekke brudd og tydelig falske uførhetsstatuser. Jeg har instruert statsministeren om å løse dette på nivå med de sentrale utøvende organer, inkludert de relevante departementene. Personalendringer er nødvendig, uttalte Zelenskyj.

Oppløser medisinsk ekspertkommisjon

Presidenten har også gitt ordre om å oppløse de medisinsk-sosiale ekspertkommisjonene (MSEC) som har utstedt uførhetsdokumentene.

Zelenskyj krever nå en gjennomgang av kommisjonens ansattes egenerklæringer, en ny vurdering av ubegrunnede uførhetsbeslutninger, samt en revisjon av pensjonsutbetalinger. Ifølge presidentens dekret skal kommisjonene være oppløst innen 31. desember 2024.

Tidligere ble lederen for Khmelnytskyj regionale senter for medisinsk-sosial ekspertise, Tetyana Krupa, arrestert. Det ble da avslørt at over 60 lokale statsadvokater ulovlig hadde fått uførhetsstatus.

Kostins tid som riksadvokat

Andriy Kostin tiltrådte som Ukrainas riksadvokat i juli 2022, etter å ha etterfulgt Iryna Venediktova. Før han ble riksadvokat, var Kostin medlem av parlamentet for partiet «Folkets tjener».

Kostins avgang markerer et betydelig kapittel i kampen mot korrupsjon og misbruk av offentlige ordninger i Ukraina.

Zelenskyjs seiersplan: Store mål, men uklare veier til suksess

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt