23. oktober, 2024

India avviser de-dollarisering: Omfavner amerikansk dollar

Share

India har bekreftet at landet ikke har planer om å redusere sin avhengighet av den amerikanske dollaren.

India har gjort det klart at det ikke vil avslutte sin bruk av den amerikanske dollaren. Landet vil fortsette å bruke dollaren i handel og transaksjoner, hvor den fortsatt er en nødvendig betalingsform. Dette til tross for BRICS-alliansens satsing på de-dollarisering, særlig etter russisk initiativ. Dette meldte Telegrafi.

Dette markerer et fullstendig kapittelskifte fra BRICS-initiativet, hvor alliansen aktivt fremmer de-dollariseringsstrategier globalt (merk at Russland har fremmet de-dollarisering som et mål innen BRICS helt siden 2009, journ.anm.).

Misnøye med BRICS-partnere

Kilder opplyser at India er misfornøyd med den retningen som BRICS-landene, særlig Kina og Russland, har tatt. Ifølge kildene mener India at Kina bruker BRICS som et springbrett for å styrke sin globale dominans.

Dette har ført til spenninger innen alliansen, ettersom India foretrekker å opprettholde stabile økonomiske relasjoner basert på amerikanske dollar.

Les også: Rupien historisk lav mot dollaren til tross for at Indias valutareserver når ny rekord

Offentlig uttalelse fra utenriksminister Jaishankar

Indias utenriksminister, S. Jaishankar, bekreftet at landet ikke er interessert i dedollariseringsagendaen. Han forklarte at India vil bruke den amerikanske dollaren der den aksepteres som betalingsmiddel:

– Vi vil bruke amerikanske dollar der det er akseptert som betalingsform, sa Jaishankar.

Alternativer til amerikanske dollar

Jaishankar la til at i tilfeller hvor amerikanske dollar ikke aksepteres, vil India ty til lokale valutaer. Uttalelsen kommer etter BRICS-toppmøtet, hvor de-dollarisering var et sentralt tema:

– Vi har aldri aktivt målrettet den amerikanske dollaren. Dette er ikke en del av vår økonomiske, politiske eller strategiske politikk, sa han og la til:

– Noen andre (BRICS-medlemmer) har kanskje gjort dette (de-dollarisering). Det jeg kan si er at vi har en naturlig bekymring. Vi har ofte handelspartnere som mangler dollar for transaksjoner.

Ingen ondsinnet intensjon

Utenriksministeren understreket også at det «ikke er noen ondsinnet hensikt mot den amerikanske dollaren». Dette klargjør Indias posisjon om at landet ikke har til hensikt å svekke dollaren, men heller søker å balansere sine økonomiske interesser.

BRICS-medlemmet India distanserer seg derfor fra den mye omtalte de-dollariseringsprosessen, da en slik bevegelse kan skade landets økonomi. Ved å fortsette å bruke amerikanske dollar, sikrer India stabilitet i sine internasjonale transaksjoner og handelsforbindelser.

Denne utviklingen viser at selv innen en allianse som BRICS, kan nasjonale interesser og økonomiske strategier variere betydelig. Indias beslutning kan ha bredere implikasjoner for fremtidige BRICS-initiativer og den globale finansielle dynamikken.

Geopolitikk og stablecoins: Reddet et kryptoselskap amerikansk statlig gjeld? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt