22. oktober, 2024

Julija Navalnaja: Etter Putin vil jeg stille til presidentvalg i Russland

Share

Julija Navalnaja, kona til den avdøde opposisjonslederen Alexei Navalnyj, kunngjør planer om å stille til Russlands presidentvalg etter Vladimir Putins avgang.

Julija Navalnaja uttalte til BBC at hun vil delta i valget når tiden er inne, melder Politico.
– Jeg vil delta i valgene … som kandidat, sa hun.

Hun understreket at hennes politiske motstander er Vladimir Putin.

– Min politiske motstander er Vladimir Putin. Og jeg vil gjøre alt for å få regimet hans til å falle så snart som mulig, la hun til.

Utestengt fra hjemlandet

Julija Navalnaja bor for øyeblikket utenfor Russland og kan ikke vende tilbake så lenge Putin er ved makten.

– Min tilbakevending til Russland er dessverre umulig, forklarte hun.

I august ble hun dømt in absentia til to måneders fengsel av en russisk domstol for å ha deltatt i en ekstremistisk organisasjon. Hun risikerer umiddelbar arrestasjon dersom hun prøver å returnere til Russland.

Tapet av Alexei Navalnyj

Alexei Navalnyj, kjent som en av Putins skarpeste motstandere, døde i februar i en straffekoloni i Polarsirkelen hvor han sonet en 19-års fengselsdom.

Les også: Majoriteten av russere vil ha fred med Ukraina

Julija har gjentatte ganger anklaget Putin for å ha beordret ektemannens drap, noe Kreml har avvist.

Ønske om rettferdighet

I et intervju med The Times uttalte Julija Navalnaja at hun ikke hater presidenten, men ønsker at han skal være bak lås og slå.

– Jeg hater ham ikke. Jeg er absolutt sikker på at jeg ikke ønsker at Putin skal dø. Jeg vil at han skal være i et russisk fengsel, som min ektemann var, sa hun.

Fremtiden for Russland

Navalnaja sin erklæring markerer et klart skille fra de fleste andre opposisjonsfigurer i Russland, som ofte er nølende med å utfordre Putins autoritet direkte. Hennes engasjement kan inspirere flere til å engasjere seg politisk og utfordre det nåværende regime.

Internasjonal støtte

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt støtte for Julija Navalnajas planer. De fremhever hennes mot og dedikasjon til å kjempe for demokrati og rettferdighet i Russland.

Julija Navalnaja sin motstand mot Putin representerer et viktig kapittel i Russlands politiske landskap. Hennes planer om å stille til valg kan bli en katalysator for endring i landet, selv om veien dit fortsatt er usikker og fylt med utfordringer.

Demokratiets plass i Russlands historie 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt