22. oktober, 2024

Gullpris med ny rekord: Global usikkerhet, konflikt og pengepolitikk

Share

Gullprisen fortsetter sin oppadgående trend og overstiger $2 700 USD, en ny rekord, midt i en global periode med rentelettelser fra sentralbanker.

Økende geopolitiske spenninger og usikkerhet rundt det kommende amerikanske presidentvalget bidrar også til interessen og oppgangen for gull, melder blant annet FX Street.

Sentralbankenes renteendringer

De store sentralbankene har senket rentene og forventes til å fortsette med ytterligere lempelser av pengepolitikken. Dette har skapt et gunstig klima for gull som investeringsobjekt. Den europeiske sentralbanken (ECB) senket rentene for tredje gang i år, noe som markerer de første påfølgende renteavsetningene de siste 13 årene.

– ECB ser ut til å forberede seg på flere kutt i lys av den forverrede økonomiske utsikten, sier en økonomianalytiker.

Geopolitiske risikoer

Vedvarende konflikter i Midtøsten og usikkerheten rundt det amerikanske presidentvalget har også drevet opp interessen for gull.

Det israelske militæret bekreftet nylig at Hamas-leder Yahya Sinwar ble drept etter en «årslang jakt», mens den Iran-støttede Hezbollah kunngjorde en ny og eskalerende fase i sin konflikt med Israel. Disse hendelsene øker risikoen for ytterligere ustabilitet i regionen, noe som igjen styrker gullprisen.

Les også: Polen overgår Storbritannias gullreserver: Nest største gullhamstrer i verden

Valutabevegelser og amerikanske økonomiske data

En moderat nedgang i den amerikanske dollaren, som nylig har nådd sitt høyeste nivå siden begynnelsen av august, gir ytterligere støtte til gullprisen. Samtidig forventer handelsmenn ikke lenger en betydelig renteavsetning fra USAs sentralbank (Fed) i november. Dette har bidratt til å stabilisere den amerikanske dollaren og opprettholde interessen for gull som en trygg havn.

Økonomiske indikatorer i USA

Detaljer fra US Census Bureau viser at detaljhandelen økte med 0,4 % i september, noe som overgikk markedets forventninger. Arbeidsdepartementet rapporterte at antallet nye søknader om arbeidsledighet falt til 241 000 i uken som endte 12. oktober, ned fra det høyeste nivået på over ett år. Philadelphia Federal Reserves undersøkelse av produksjonssektoren viste en betydelig økning i forretningsklimaet i oktober, noe som tyder på at økonomien fortsatt er robust.

Teknisk utsikt

Fra et teknisk perspektiv kan gullprisen pause før den eventuelt fortsetter oppover. Nøkkelområdene rundt $2 672-2 670 fungerer som viktige støttepunkter for bull-handlere. På den annen side, dersom prisen skulle falle under $2 660, kan det utløse salgspress som drar prisen ned mot $2 630 og videre til $2 600. Disse nivåene fungerer som viktige baser for kortsiktige tradere.

Globale økonomiske forhold

Markedsreaksjonen på de siste kinesiske dataene har vært beskjeden, til tross for at verdens nest største økonomi vokste med 0,9 % i tredje kvartal 2024.

Handelsmenn ser nå frem til amerikanske boligmarkedsdata og en forestående tale fra Fed sin guvernør Christopher Waller for å identifisere kortsiktige muligheter før ukens slutt.

Gullprisens sterke posisjon reflekterer en kombinasjon av pengepolitiske lettelser, geopolitiske spenninger og stabile økonomiske indikatorer, noe som gjør den til et attraktivt investeringsvalg i usikre tider.

Napoleon reddet fransk økonomi fra hyperinflasjon med en gullstandard 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt