20. oktober, 2024

Israel bomber Beirut og Gaza etter rakettangrep mot Nord-Israel

Share

Beirut og Gaza opplever de kraftigste israelske luftangrepene på flere uker, mens spenningene i regionen når nye høyder. Samtidig fortsetter kamphandlingene mellom Israel og Hezbollah i Libanon.

Israel gjennomførte lørdag luftangrep mot det de hevder er våpenanlegg tilhørende Hezbollah i Sør-Beirut, etter at den libanesiske gruppen avfyrte raketter mot Nord-Israel. Angrepet fulgte også etter at en israelsk talsperson sa at en drone ble sendt mot statsminister Benjamin Netanyahus feriehus, melder Reuters.

Netanyahu, som ikke var hjemme da dronen traff, omtalte det som et drapsforsøk utført av «Irans proxy Hezbollah» og kalte det en «alvorlig feil». Han advarte om gjengjeldelse etter et tidligere iransk missilangrep tidligere denne måneden.

Tung bombekampanje i Gaza

Samtidig meldte medisinske kilder og Hamas-media i Gaza at over 100 personer er drept som følge av israelske luftangrep, og situasjonen ved tre beleirede sykehus har blitt forverret. Israel har vært i kamp mot Hamas i Gaza i over ett år.

Israel har lovet å fortsette sin militære offensiv, og lørdag slapp israelske fly flyveblader over Sør-Gaza med et tydelig budskap: «Hamas vil ikke lenger styre Gaza.»

I et av de verste angrepene ble minst 73 mennesker drept i et angrep mot en bygning i Beit Lahiya, ifølge Hamas-media og helsepersonell. Israelske myndigheter sier de etterforsker hendelsen og antyder at antallet døde kan være overdrevet.

Intensivering av konflikten

Israelske fly bombet også flere steder i Beiruts sørlige forsteder, hvor Hezbollah har hatt våpenlagre og hovedkvarterer. Røyk steg opp fra området, og vitner rapporterte om evakueringsordre i flere nabolag.

Les også: Irland vil kjøpe israelske droner tross kritikk over Gaza-krigen

Tidligere på dagen ble to personer drept i et israelsk angrep på hovedveien nær Jounieh i Libanon. Samtidig ble minst fire mennesker drept i Bekaa-dalen, inkludert en lokal ordfører.

I Israel drepte en rekke Hezbollah-raketter én person og skadet minst ni, ifølge israelsk ambulansepersonell.

Økende internasjonalt press

Hezbollah har avfyrt over 200 raketter mot Israel, mens israelske styrker har bombet flere Hezbollah-installasjoner. Både USA og andre vestlige ledere har oppfordret Israel til å dempe sine angrep, men Israel ser ut til å intensivere kampene for å stabilisere grensene før USAs presidentvalg.

Netanyahu har lovet å slå tilbake mot angrepene og varslet at enhver som angriper Israel vil «betale en høy pris».

Det pågående diplomatiet, inkludert en kommende reise til regionen av USAs utenriksminister Antony Blinken, har ikke klart å få partene til å inngå en våpenhvile.

Islamisme-ekspert: Hamas vil ikke ha fred og må bekjempes 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt