18. oktober, 2024

Saudi-Arabia satser på avsalting med fornybar energi: Sikrer rent vann

Share

En landsdekkende forsyning av rent vann produsert utelukkende ved hjelp av fornybar energi-drevet avsalting i Saudi-Arabia er mulig, ifølge toppledere i industrien.

Mohammed Al-Hajjaj, administrerende direktør i Engie Saudi Arabia, uttalte til Arab News at fremskritt innen teknologi og kostnadseffektivitet gjør fullstendig fornybar avsalting mulig.

– De siste årene har vi sett betydelige fremskritt innen energilagring, noe som gjør det ikke bare gjennomførbart og praktisk, men også stadig mer rimelig, sa han i forbindelse med Solar & Storage Live KSA-utstillingen i Riyadh onsdag.

– Vi forventer at teknologiske fremskritt i årene som kommer vil muliggjøre integreringen av full avsalting som drives utelukkende av fornybare energikilder, kombinert med løsninger for energilagring, la han til.

Al-Hajjaj påpekte at flere universiteter og forskningsinstitusjoner i Saudi-Arabia utvikler teknologi for å oppnå fullstendig fornybar avsalting i kongeriket.

Saudi-Arabia har allerede flere avsaltingsanlegg som drives av fornybar energi, inkludert Al-Khafji med en kapasitet på 90 000 kubikkmeter per dag og Jazlah med 600 000 kubikkmeter per dag.

Flere anlegg er under utvikling, inkludert Engies Yanbu 4 med 450 000 kubikkmeter per dag og Jubail 3B med 570 000 kubikkmeter per dag.

Det kreves betydelig utvikling for å øke kapasiteten for grønn avsalting i landet, som i 2023 produserte gjennomsnittlig 13,2 millioner kubikkmeter per dag med avsaltet vann.

I tillegg til å bygge solenergidrevne avsaltingsanlegg, har Saudi-Arabia store ambisjoner om å redusere karbonutslippene i hele energisystemet og oppnå en 50/50 blanding av fornybar energi og gass innen 2030.

Francois-Xavier Boul, administrerende direktør for Engie i Midtøsten og Nord-Afrika, gjentok Al-Hajjajs optimisme om fornybar avsalting.

– Når strømnettet blir grønnere og grønnere, kan man se en dag hvor det blir mulig, påpekte han.

Les også: Israel trapper opp sitt vanndiplomati med arabiske stater

En faktor som historisk har medført ekstra kostnader for fornybare energisystemer, er storskala batterilagring.

På grunn av intermittensproblemer – når solcellepaneler ikke produserer energi om natten, eller når vindstyrken synker og vindturbinene stopper – er batterilagringssystemer en måte å oppnå kontinuerlig fornybar energi på.

Å bygge store batterisystemer medfører kostnader, men på en positiv note for leverandører av fornybar energi og regjeringer som ønsker å redusere utslipp, synker disse kostnadene raskt.

En rapport fra US National Renewable Energy Laboratory i 2023 spådde at batteriprisene vil fortsette å falle frem til minst 2050. Utviklere fra hele verden samlet seg i Riyadh onsdag for Solar & Storage Live KSA-utstillingen.

Arrangementet samlet globale fornybare selskaper som har til hensikt å skape nye muligheter i Saudi-Arabias vei mot netto null.

Med ambisiøse mål om å øke kapasiteten for fornybar energi, er kongeriket et fruktbart område for utviklere. Noen av verdens største solprosjekter bygges i landet, inkludert Sudair på 1,5 GW, Shuaibah 2 på 2 GW, Ar Rass 2 på 2 GW og Haden på 2 GW.

Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, kunngjorde i desember 2023 en betydelig akselerasjon av landets fornybare energiprogram.

Kongeriket vil legge til 20 GW fornybar energikapasitet hvert år, med mål om å oppnå totalt 130 GW innen 2030.

Det nye målet er et betydelig steg opp fra det tidligere målet på 58,7 GW. For å nå dette skal landets energiministerium stå for 30 prosent av den nye kapasiteten, mens Public Investment Fund utvikler 70 prosent sammen med ACWA Power.

Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt