18. oktober, 2024

To norske F-35 jagerfly identifiserte russisk overvåkingsfly over Barentshavet

Share

To norske F-35 jagerfly fulgte et russisk IL-20 COOT etterretningsfly som fløy i internasjonalt luftrom over det vestlige Barentshavet.

Den raske reaksjonen var del av Norges ansvar i NATO, der kampflyene står klare på 15 minutters beredskap døgnet rundt, melder Forsvaret på X.

IL-20, også kjent som COOT, er et russisk overvåkningsfly som opprinnelig ble utviklet av Iljusjin-fabrikken under Den kalde krigen. Flyet er utstyrt med avansert radar- og signaletterretning (SIGINT), noe som gjør det i stand til å overvåke elektronisk kommunikasjon og detektere radarer.

Flyet har blitt brukt i en rekke etterretningsoperasjoner, og det kan være i stand til å overvåke både militær og sivil aktivitet på bakken og til havs.

Denne hendelsen underbygger Norges rolle som en av NATOs fremste luftromsbeskyttere i nordområdene, hvor det ofte foregår spenning mellom russiske og vestlige styrker.

Etter førti år i tjeneste for det sovjetiske og russiske luftforsvaret, er det kun generelle opplysninger kjent om Russlands hemmelighetsfulle Il-20M, ifølge nettstedet KeyAero.

Les også: USA og Canada avskjærer russiske og kinesiske jagerfly ved Alaska

NATO ble først kjent med Il-20M i 1978, da et fly ble identifisert og avskåret av NATO-fly over Østersjøen. Etter dette fikk flytypen NATO-kallenavnet Coot-A.

Il-20-flyene har hovedbase på Chkalovsky nær Moskva, men har alltid blitt stasjonert på frontlinjebaser. Ett eksempel var Sperenberg flybase nær Berlin i Øst-Tyskland, der Den 39. separate rekognoseringsflygruppen opererte med to eksemplarer, merket som «20 Red» og «21 Red» under den kalde krigen.

Seks fly var stasjonert på Pusjkin flybase nær St. Petersburg, med oppdrag å overvåke NATOs operasjoner ved å fly over Østersjøen på 1980-tallet.

Mellom 1979 og 1990 var to Il-20-fly alltid stasjonert i Kacha, Krim, mens to andre var basert i Tbilisi, Georgia for å utføre ELINT- og SIGINT-misjoner rettet mot overvåking av tyrkiske og iranske militæroperasjoner.

I tillegg var to fly stasjonert i Khabarovsk i Russlands fjerne Østen, med oppdrag å overvåke japanske, taiwanske og koreanske operasjoner.

Frankrike vil levere oppgraderte Mirage 2000 jagerfly til Ukraina i 2025

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt