16. oktober, 2024

Trosser USA: Israelsk luftangrep ryster Beirut

Share

Beirut Amerikanske myndigheter har kritisert Israels siste angrep i Beirut, samtidig som situasjonen i Libanon forverres med flere dødsfall og økende flyktningstrømmer.

Minst ett israelsk luftangrep traff Beiruts sørlige forsteder tidlig onsdag morgen, ifølge Reuters. Dette skjedde få timer etter at USA uttrykte motstand mot omfanget av Israels angrep i Beirut, på et tidspunkt da dødstallene stiger og frykten for regional eskalering vokser.

Vitner hørte to eksplosjoner og så røyk stige fra to forskjellige nabolag. Angrepet fulgte en evakueringsordre fra Israel som kun nevnte én bygning, men rammet et større område.

Hezbollah-mål i fokus

Det israelske militæret bekreftet at angrepet var rettet mot et underjordisk våpenlager tilhørende Hezbollah i forstaden Dahiyeh, en kjent bastion for den sjiamuslimske gruppen. «Flere tiltak ble tatt for å minimere risikoen for sivile skader, inkludert advarsler til befolkningen i området,» uttalte den israelske hæren.

Les også: Israelske styrker skyter mot FN-fredsbevarere i Libanon

Israelske evakueringsordre har nå påvirket mer enn en fjerdedel av Libanon, ifølge FN, to uker etter at Israel startet sine offensiver i Sør-Libanon for å drive tilbake Hezbollah-styrker.

Amerikansk bekymring og internasjonale reaksjoner

Til tross for amerikansk militærstøtte til Israel, har Washington uttrykt misnøye med angrepenes omfang. Tirsdag uttalte talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Matthew Miller, at USA har kommunisert sine bekymringer til Israels regjering. «Når det gjelder omfanget av bombekampanjen vi har sett i Beirut de siste ukene, har vi gjort det klart at vi er uenige med dette,» sa Miller.

Samtidig har flere vestlige land presset på for en våpenhvile mellom Israel og Libanon, samt i Gaza, uten hell så langt.

Økende spenning i Midtøsten

Regionen er på randen av ytterligere konflikt etter at Iran angrep Israel med et missilangrep 1. oktober, som følge av en lignende operasjon tidligere i år. Iran-allierte grupper, inkludert Hezbollah, har fortsatt å angripe israelske interesser i regionen, noe som har komplisert forsøk på å dempe volden.

Israelske angrep i Libanon har så langt krevd livet til minst 2 350 mennesker det siste året og såret nesten 11 000, ifølge helsedepartementet i Libanon.

Libanons fremtid henger i luften etter Nasrallahs død

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt