18. oktober, 2024

En kapret Leopard 2-tanks dukket opp i russisk stridsvognfabrikk

Share

Russland har fraktet en kapret ukrainsk Leopard 2A6-tank dypt inn i landet for å studere og analysere den.

Satellittbilder og videoer fra russiske medier bekrefter at den erobrede tanken befinner seg ved Uralvognfabrikken, verdens største tankprodusent. Dette melder Defense News. Fabrikken, som ligger i Nizjnij Tagil bak Uralfjellene, har ifølge rapporter produsert over 100 000 stridsvogner siden andre verdenskrig og er involvert i produksjonen av Russlands mest moderne tankvarianter.

Da presenningen ble fjernet, viste det seg at tanken var i god stand. På sidene av tårnet var det montert anti-drone stålskjermer, kjent som «cope cages». Disse er blitt vanlige på slagmarken i Ukraina som et enkelt forsvar mot kamikazedroner utstyrt med eksplosiver.

Det er uklart når og hvor russiske styrker erobret Leopard-tanken. Det nederlandske nettstedet Onyx, som følger tap i denne krigen, har identifisert 13 tapte ukrainske Leopard 2A6-tanker. Syv er ødelagt, mens resten er skadet.

Les også: Brann i russisk T-80 stridsvognfabrikk

Uralvognfabrikken ble bygget under andre verdenskrig etter ordre fra Stalin for å flytte viktige industrier langt fra frontlinjene. Fabrikken huser erfarne ingeniører og er ansvarlig for produksjon av Russlands moderne T-90M og oppgradering av T-72B3M-stridsvogner.

En tysk Leopard 2A6 stridsvogn montert på en lastebil i Russland. Skjermdump: Youtube

Analyser av den erobrede tanken kan hjelpe Russland med å forstå Leopard 2A6s kapasiteter og svakheter. Dette kan bidra til utvikling av egne teknologier og bedre strategier for å bekjempe slike stridsvogner på slagmarken.

– Det vil ikke være lett å kopiere, og Russland har sannsynligvis allerede mye av informasjonen uansett, sier en talsperson for KNDS, produsenten av Leopard-tanken, til Defense News. Selskapet understreker at det ikke finnes en «eksportversjon» av tanken, men at bestillinger skreddersys etter kundens behov.

Russiske medier har triumferende rapportert om erobringen, og hevder at vestlige publikasjoner er bekymret for at sensitiv teknologi skal falle i russiske hender. De antyder også at «mislykket bruk av tyske tanker i Ukraina kan påvirke eksportpotensialet negativt».

Russiske myndigheter har flere ganger uttalt at vestlig våpenstøtte til Ukraina er som å «leke med ilden» og anser det som en direkte involvering fra NATO-land. Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, har advart om at enhver våpenleveranse til Ukraina vil bli sett på som et legitimt mål av det russiske militæret.

Ukrainske soldater kaprer russisk stridsvogn i vågal operasjon

 

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt