16. oktober, 2024

Hvorfor dominerer sentralasiatere globale jihadistiske nettverk? 🔒

Share

Sentralasiatere, spesielt usbekere og tadsjikere blir stadig mer fremtredende innen internasjonal jihadisme og terrorisme. Hvorfor?

På 2020-tallet har menn fra Sentral-Asia, spesielt usbekere og tadsjiker, blitt stadig mer synlige i internasjonal terrorisme. Dette understrekes av deres rolle i flere nylige, høyprofilerte globale terrorangrep. Dette fenomenet har vekket bekymring og interesse, og det er viktig å forstå de underliggende årsakene bak denne utviklingen.

Et av de mest tydelige eksemplene er det nylige angrepet på konsertsalen Crocus City i Moskva, utført av terrorgruppen Islamsk Stat i Khorasan-provinsen (ISKP), hvor flere sentralasiater var involvert. I tillegg kan nevnes ISKP-angrepet i Kerman, Iran, i januar i år, der 94 mennesker ble drept og hundrevis ble skadet. Tadsjikere har også stått bak en rekke mindre terrorplott i Europa de siste årene, både avvergede og gjennomførte. Men hva driver unge sentralasiatiske menn til å bli verdens mest notoriske terrorister?

For å besvare dette spørsmålet, har Geopolitika tatt kontakt med Lucas Webber, en internasjonalt anerkjent ekspert på terrorisme og jihadisme. Webber driver nettsiden Militant Wire, som er spesialisert på militante ikke-statlige grupper av alle slag. Han er også senior trusseletterretningsanalytiker hos TechvsTerrorism, et FN-støttet internasjonalt initiativ som ble etablert i april 2017 for å bekjempe terroraktivitet i den digitale teknologisfæren. I tillegg er Webber forsker ved The Soufan Center, en uavhengig, ideell organisasjon som tilbyr forskning, analyser og strategisk dialog om utenrikspolitiske utfordringer, med særlig fokus på global sikkerhet.

Sentralasiater blir stadig mer fremtredende innen internasjonal jihadisme og terrorisme. Hva er hovedårsakene bak denne utviklingen?

– Denne utviklingen skyldes en kombinasjon av skyve- og trekkfaktorer samt strukturelle endringer i Islamsk stat (IS), som påvirker situasjonen i Sentral-Asia. Det er nå mye vanskeligere å reise til Irak og Syria, da det ikke lenger finnes noe betydelig fysisk territorium å dra til. I tillegg er det økt årvåkenhet rundt fenomenet, ettersom den internasjonale koalisjonen gir etterretning og militær luftstøtte for å hindre tilstrømningen av fremmedkrigere til Irak og Syria for å slutte seg til IS.

– Reservoaret av sentralasiatiske rekrutter, som opprinnelig sto for den høye per capita-tilstrømningen av fremmedkrigere til Irak og Syria, blir nå snudd og kanaliseres nå i stedet til Afghanistan på grunn av regionens geografiske nærhet. Dette har endret retningen på strømningene – flyten av fysiske, logistiske og finansielle ressurser – bort fra Irak og Syria til Afghanistan. Det har således blitt svært enkelt for sentralasiatiske jihadister å reise til Afghanistan og slutte seg til jihadistgrupper, spesielt etter Talibans maktovertakelse.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Russland er et arnested for sentralasiatisk jihad 🔒

Les mer

Siste nytt