14. oktober, 2024

Tyrkia innfører toll på stålimport fra Kina, Russland, India og Japan

Share

Tyrkia har innført antidumping-toll på stålimport fra Kina, Russland, India og Japan. De høyeste tollsatsene gjelder for import fra Kina. 

Tiltaket har gitt en oppsving i aksjekursene til tyrkiske stålprodusenter, melder Reuters,  som siterer uttalelsen fra Tyrkias offisielle lovtidsskrift Resmi Gazette.

Ifølge Veysel Yayan, generalsekretær i Tyrkias stålprodusentforening (TCUD), påvirker tollen omtrent 4 millioner tonn stålprodukter med en verdi på mellom 2 og 2,2 milliarder dollar.

Tollsatsene varierer fra 6,10 % til 43,31 % av kostnadene, inkludert forsikring og frakt. Målet med tiltaket er å hindre urettferdig konkurranse etter klager fra innenlandske produsenter, ifølge kunngjøringen i Resmi Gazette. Resmi Gazette er et tyrkisk nasjonalt tidsskrift som publiserer ny lovgivning og andre kunngjøringer hver dag.

En undersøkelse av importen av varmtvalset stål viste at den påståtte dumpingaktiviteten truer produksjonen i Tyrkia, opplyser den offisielle avisen. Dumping innebærer at varer selges til underpris for å oppnå markedsandeler, noe som kan skade lokale produsenter.

Les også: Tyrkia deltar på Arabisk liga-toppmøte for første gang på 13 år

Etter nyheten steg aksjene til den tyrkiske stålprodusenten Erdemir (EREGL.IS) med 2,48 prosent. Isdemir (ISDMR.IS) så også en økning på 2,2 % etter nyheten på fredag.

– Vi ser på dette som en positiv utvikling for produsenter av varmtvalset stål, spesielt Isdemir og Erdemir, sier meglerhuset Deniz Yatirim i en kommentar. De legger til at det også kan få en støttende effekt for aksjer i andre sektorer.

Yayan fra TCUD uttalte at han forventer at utnyttelsesgraden av kapasiteten til de lokale produsentene vil øke etter innføringen av antidumping-tollen på varmtvalset stål.

Tollsatser import fra Kina ligger mellom 15 % og 43 %, mens toll på import fra Russland, India og Japan varierer fra 6 % til 9 %, ifølge beslutningen.

Ankaras avgjørelse kommer midt i økende handelsspennninger mellom Kina og EU, særlig knyttet til toll på elektriske kjøretøy, brandy og andre varer. Dette skjer også etter at Kina har klaget til Verdens handelsorganisasjon over toll på kinesiske elbiler som eksporteres til Tyrkia.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt