10. oktober, 2024

Filippinene lover handling etter ny kinesisk aggresjon

Share

Et filippinsk skip som leverte forsyninger til lokale fiskere ble nylig utsatt for vannkanon fra et kinesisk kystvaktskip ved Scarborough-skjæret. Denne hendelsen har økt spenningen og fått den filippinske marinen til å styrke sin tilstedeværelse i området.

Den filippinske marinen (PN) har forsikret om sin forpliktelse til å beskytte landets territorielle integritet midt i den siste kinesiske aggresjonen mot et skip fra Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR) i Bajo de Masinloc (Scarborough Shoal), skriver PhilStar.

Rapporter sier at et kinesisk kystvaktskip brukte vannkanon mot BFAR-skipet BRP Datu Cabaylo (MMOV-3001), som leverte drivstoff og andre forsyninger til filippinske fiskere i området tirsdag.

– Vi er bekymret for dette. Vi vil fortsette å støtte kystvakten og BFAR, vi vil fortsette å utføre vårt mandat om å patruljere Det vestfilippinske hav (red. anm. Sør-Kinahavet). Vi vil sikre at integriteten til vårt territorium er intakt, sa PN-talsmann for Det vestfilippinske hav, viseadmiral Roy Vincent Trinidad, i en pressebriefing i Camp Aguinaldo, Quezon City.

Les også: Filippinene øker presset på Kina med avanserte missiler

Ingen andre detaljer om hendelsen var tilgjengelige på tidspunktet for denne publiseringen.

I utviklingen sa PN at deres overvåkingsdata fra 30. september til 6. oktober viste at totalt 190 ulike kinesiske skip ble oppdaget på forskjellige steder i Det vestfilippinske hav.

– For perioden fra 30. september til 6. oktober ble totalt 190 forskjellige fartøy overvåket i Det vestfilippinske hav, hvorav 28 PLAN (Kinas Marine) og CCG (Kinas kystvakt) fartøy var ved Ayungin, Sabina og Scarborough/Bajo de Masinloc-skjærene. Det legges vekt på disse tre områdene da de er svært viktige for å beskytte vår eksklusive økonomiske sone, sa PN i sin oppdatering.

I motsetning til tidligere rapporter ga ikke PN spesifikke detaljer om hvor disse kinesiske skipene befant seg.

Imidlertid er de 190 skipene som ble oppdaget i perioden 30. september til 6. oktober betydelig lavere sammenlignet med de 251 fartøyene som ble sett fra 26. til 30. september.

– Deres fortsatte ulovlige tilstedeværelse i Det vestfilippinske hav ignorerer åpenbart voldgiftsdommen fra 2016, bryter vår suverenitet og suverene rettigheter, og understreker behovet for å modernisere forsvars- og sikkerhetskapasitetene til AFP (De filippinske væpnede styrker), sa PN i en uttalelse.

Den la til at militæret forblir forpliktet til å opprettholde internasjonal lov og forsvare integriteten til nasjonens territorium.

Filippinene: Kina fortsetter å angripe sivile båter med vannkanoner

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt