9. oktober, 2024

Filippinene: Kina fortsetter å angripe sivile båter med vannkanoner

Share

Filippinske forsyningsbåter til fiskere møtte motstand da kinesiske kystvaktfartøy nok en gang tok i bruk fysisk makt.  

Filippinenes kystvakt meldte tirsdag, 8. oktober, at kinesiske kystvaktfartøy hadde brukt vannkanoner mot filippinske sivile båter nær Scarborough Shoal (Bajo de Masinloc) i Sør-Kinahavet. Angrepet var et forsøk på å hindre de filippinske fartøyene i å levere forsyninger til filippinske fiskere, skriver PhilStar

Ifølge Filippinenes byrå for fiskeri og vannressurser (BFAR) var to av deres fartøy på et rutinemessig forsyningsoppdrag til filippinske fiskere nær Panatag Shoal da tre kinesiske kystvaktfartøy og et kinesisk krigsskip fulgte dem. De kinesiske fartøyene forsøkte å forstyrre oppdraget ved å skygge BFAR-fartøyene og bruke vannkanoner, men vannstrålene nådde ikke de filippinske båtene.

Til tross for de rapporterte «farlige manøvrene» fra de kinesiske fartøyene, klarte de sivile fartøyene BRP Datu Cabaylo og BRP Datu Sanday å levere forsyninger til syv store og 16 mindre filippinske fiskebåter nær Bajo de Masinloc.

BFAR uttalte at de kinesiske fartøyenes handlinger ikke vil hindre dem i å fortsette patruljeringen av alle filippinske maritime områder og støtte landets fiskere i Sør-Kinahavet.

Denne siste hendelsen i de omstridte farvannene kommer under en måned etter at filippinske myndigheter lovet å styrke sin roterende tilstedeværelse i de ressursrike fiskeområdene ved Bajo de Masinloc for å motvirke Kinas trakassering av filippinske fiskere.

Bajo de Masinloc er et ressursrikt skjær i Sør-Kinahavet, som i 2012 var åsted for en to måneder lang fastlåst situasjon mellom kinesiske og filippinske styrker. Konflikten endte med at Kina tok kontroll over området.

Les også: Filippinene setter inn krigsskip mot kinesisk aktivitet i Sør-Kinahavet

I 2016 slo Den permanente voldgiftsdomstolen fast at skjæret er et «tradisjonelt fiskeområde» for filippinske, kinesiske og vietnamesiske fiskere, men opprettholdt Filippinenes jurisdiksjon over de ressursrike farvannene.

Kinesiske fartøy har tidligere utført lignende manøvrer mot BFAR-fartøy i år. I august brukte kinesiske kystvaktfartøy vannkanoner og kolliderte med BRP Datu Sanday da det leverte drivstoff og matforsyninger til fiskebåter nær Escoda Shoal, et område langt innenfor Filippinenes økonomiske sone på 200 nautiske mil.

Kinesiske fartøys fiendtlige handlinger mot fiskebåter de anser som inntrengere har blitt belyst etter at Vietnam i forrige uke anklaget Kina for å ha krenket deres suverenitet ved å angripe vietnamesiske fiskebåter nær Paraceløyene. Ti vietnamesiske fiskere ble angivelig angrepet med jernstenger og frarøvet fisk og utstyr til en verdi av tusenvis av dollar av kinesiske myndigheter.

Filippinene har uttrykt støtte til Vietnam i denne saken og fordømte Kinas handlinger i de omstridte farvannene som «voldelige og ulovlige». Eduardo Ano, nasjonal sikkerhetsrådgiver, uttalte at de kinesiske myndighetenes handlinger var et «uberettiget angrep» og en «alvorlig handling som ikke hører hjemme i internasjonale relasjoner.»

Kina raser mot amerikansk våpenmakt på Filippinene

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt