8. oktober, 2024

Taiwans president avviser Kina som moderland

Share

Med en spiss kommentar om Taiwans eldre politiske røtter, understreker president Lai Ching-te at det er Taiwan som representerer det virkelige moderlandet, ikke Kina.

Det er «umulig» for Folkerepublikken Kina å bli Taiwans moderland fordi Taiwan har eldre politiske røtter, sa øyas president Lai Ching-te den 5. oktober, skriver The Strait Times

Lai, som tiltrådte i mai, ble fordømt av Beijing som en «separatist». Han avviser Kinas suverenitetskrav og understreker at øya er en nasjon som heter Republikken Kina, som har sine røtter i revolusjonen i 1911, som styrtet det siste keiserdynastiet.

Les også: Militæravtale mellom USA og Taiwan øker presset på Kina

Den republikanske regjeringen flyktet til Taiwan i 1949 etter å ha tapt en borgerkrig mot Mao Zedongs kommunister, som opprettet Folkerepublikken Kina, som fortsatt hevder øya som sitt «hellige» territorium.

Under en konsert i forkant av Taiwans nasjonaldagsfeiring den 10. oktober, bemerket Lai at Folkerepublikken Kina nettopp hadde feiret sitt 75-årsjubileum den 1. oktober, og at Republikken Kina om få dager vil feire sin 113-årsdag.

– Derfor, med tanke på alder, er det absolutt umulig for Folkerepublikken Kina å være moderlandet til folket i Republikken Kina. Tvert imot kan Republikken Kina være moderlandet til innbyggerne i Folkerepublikken Kina som er over 75 år gamle, sa Lai, til applaus fra publikum, og la til:

– En av de viktigste betydningene av disse feiringene er at vi må huske at vi er en suveren og uavhengig stat, sa han.

Kinas president Xi Jinping gjentok nylig i en tale i forkant av landets nasjonaldag synspunktet om at Taiwan er en del av kinesisk territorium.

Lai, som vil holde en hovedtale på Taiwans nasjonaldag den 10. oktober, har tidligere utfordret Beijing med historiske henvisninger. 

I september sa han at hvis Kinas krav på Taiwan handlet om territoriell integritet, burde de også ta tilbake landområder fra Russland som ble avstått av det siste kinesiske dynastiet på 1800-tallet.

President Lai: Taiwan vil aldri gi etter for autoritær aggresjon

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt