7. oktober, 2024

Canadisk kystvakt søker samarbeid i Asia

Share

Med økt tilstedeværelse i Asia, tar Canada initiativ til nye forsvarssamarbeid for å sikre regional stabilitet i møte med økende geopolitiske spenninger.

Den kanadiske ambassadøren til Japan, Ian McKay, som også er landets spesialutsending for Indo-Stillehavsregionen, deltok nylig i et intervju med The Japan Times. Etter den kanadiske kystvaktens første havneanløp i Japan, er Ottawa nå i samtaler med regionale partnere for å utforske felles patruljeringsoppdrag så langt som til Filippinene.

– Jeg tror de nye ressursene vi har forpliktet oss til i dette spesifikke initiativet for å bekjempe ulovlig, urapportert og uregulert fiske i Stillehavet, hjelper oss med å styrke det vi gjør i Japan, men også samarbeide med partnere for å komme litt lenger inn i regionen, sa McKay i intervjuet.

Han understreket også at tilstedeværelsen av et kanadisk kystvaktskip i Japan komplementerer arbeidet som utføres av deres overvåkingsfly, og åpner for muligheten til å invitere partnere til å delta i felles oppdrag, kanskje så langt unna som Filippinene. McKay bemerket at disse planene er en del av en bredere strategi for å utvide Canadas fotavtrykk i Indo-Stillehavsregionen.

Les også: Canada og Tyskland på besøk i Taiwan: Fremme samarbeid

McKays uttalelser kom samtidig som isbryteren «CCGS Sir Wilfrid Laurier» fullførte et fire dagers besøk i Yokohama torsdag, som markerte første gang et kanadisk kystvaktskip besøkte en havn i Asia. Dette la grunnlaget for større samarbeid, ikke bare med Japans kystvakt, men også med andre maritime rettshåndhevelsesorganer.

Besøket fant sted mens skipet var midtveis i en serie patruljer utført av kanadiske fiskerimyndigheter for å motvirke IUU-fiske i det nordlige Stillehavet, en region som er avgjørende for implementeringen av Canadas overordnede Indo-Stillehavsstrategi, som ble lansert i november 2022.

Patruljene er en del av den årlige Operasjon Nord-Stillehavsvakt, som også involverer kanadiske luftovervåkingsoppdrag fra Hokkaidos New Chitose lufthavn. I år deltok japanske og sørkoreanske tjenestemenn for første gang i disse flyvningene, som ble gjennomført mellom juni og juli.

– Vi er ikke alene i denne innsatsen, sa McKay. – Vi gjør vår del i Nord-Stillehavet og utvider vår innsats i regionen, så jo flere partnere vi kan samarbeide med i månedene og årene fremover, jo bedre.

USA og Canada avskjærer russiske og kinesiske jagerfly ved Alaska

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt