7. oktober, 2024

India holder marineøvelser med Iran

Share

India navigerer utfordrende farvann i global diplomati, mens de balanserer mellom forholdet til både Iran og Israel midt i en eskalerende konflikt.

India har vist sitt diplomatiske kunststykke ved å opprettholde strategiske partnerskap i en verden preget av nye konflikter. Mens iranske missiler rammer Israel, ligger indiske marinefartøy ankret opp i den iranske havnebyen Bandar Abbas. Teheran er viktig for India, både som inngangsport til Sentral-Asia og for å sikre trygge leveranser av energi gjennom Persiabukta, skriver Eurasia Times

Den indiske marinen kunngjorde 2. oktober at deres flåte, bestående av INS Tir, amfibieskipet INS Shardul, og den indiske kystvaktens patruljefartøy, har nådd havnen i Bandar Abbas. Flåten skal delta i en felles marineøvelse i Persiabukta.

Øvelsen fant sted mens Iran 1. oktober avfyrte omtrent 200 missiler mot Israel. De fleste missilene ble skutt ned eller bommet på målene, men situasjonen har eskalert i Midtøsten, med Israel som nå vurderer hvordan de skal svare. USA har også sendt tre ekstra skvadroner til regionen – F-15E, F-16 og A-10.

For å forhindre at denne konflikten eskalerer til full krig, har Indias statsminister Narendra Modi oppfordret sin israelske motpart, Benjamin Netanyahu, til tilbakeholdenhet og diplomatiske løsninger. India klassifiserte angrepet fra Hamas 7. oktober som et «terrorangrep» og uttrykte forståelse for Israels behov for å svare.

Les også: Diplomatisk dans: India og Europa styrker båndene

India har gode relasjoner med begge landene som nå er involvert i konflikten. India inngikk en bilateral avtale med Israel i 2023 for å sende 100 000 indiske arbeidere til landet som står overfor arbeidsmangel på grunn av konflikten med Hamas. Samtidig har New Delhi også investert i den strategisk viktige havnen Chabahar i Iran.

I mai 2024, etter flere år med forhandlinger, signerte New Delhi og Teheran en langtidsavtale om å utvikle Chabahar-havnen. Denne avtalen legger til rette for økt indisk investering i havnen, som vil fungere som en viktig handelsrute mellom India, Afghanistan og andre sentralasiatiske land. Havnen er avgjørende for Indias energileveranser fra Iran til Europa.

Dette er første gang den indiske marinens eskadre besøker Iran. Tidligere i 2024 gjorde de iranske treningsskipene Bushehr og Tonb et havnebesøk i Mumbai, og i februar deltok det iranske krigsskipet Dena i marinøvelsen Milan-24 som ble arrangert av India i Visakhapatnam.

Denne utviklingen viser hvor dyktig India er i å håndtere sine utenrikspolitiske forhold med ulike partnere. Mens krigen i Ukraina raser videre, har India klart å opprettholde båndene både til Moskva og Kyiv. I løpet av de siste månedene har statsminister Modi besøkt Russland, Ukraina og USA i denne rekkefølgen.

– Hvert land forfølger en utenrikspolitikk som passer deres nasjonale interesser. Fra å være en forkjemper for fred med sin politikk for ‘ikke-innblanding’ til dagens ‘multialliansestrategi med strategisk autonomi,’ har Indias utenrikspolitikk vært pragmatisk, progressiv og motstandsdyktig, uttalte den pensjonerte generalmajoren Mandip Singh, en anerkjent forsker ved United Services Institution of India, til EurasianTimes.

Kjøpet av det russiske luftforsvarssystemet S-400 ‘Triumf’ førte til at Tyrkia ble utestengt fra F-35-programmet. India har likevel klart å innføre de langdistanse overflate-til-luft-missilene, samtidig som de har styrket båndene til USA. Samtidig har New Delhi ikke forlatt Kyiv, som er en viktig kilde til forsyninger for landets forsvarsutstyr.

Mens verden lurer på om India kan være en fredsmegler i den langvarige konflikten mellom Russland og Ukraina, trenger India også å sikre at forsyningen av reservedeler til sine hovedsakelig sovjetiske våpenplattformer fortsetter uforstyrret.

Les også: India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒

– De siste krigene i Europa og Midtøsten har plassert India i en unik posisjon, en posisjon som har fått respekt og tillit fra alle de berørte partene. Dette gir India muligheten til å spille en nøkkelrolle i å gjenopprette fred og harmoni i begge konfliktene. Enda viktigere er det at det pålegger India en stor byrde om å bli stemmen til det globale sør på den internasjonale scenen, la Singh til.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, støttet India Kyivs humanitære behov, men avsto fra å fordømme Moskvas handlinger i FN. Dette har vært en konsekvent linje som statsminister Narendra Modis administrasjon sier er i tråd med Indias utenriks- og forsvarspolitikk.

Modis regjering har forsøkt å forbli nøytral i konflikten, som nå går inn i sitt tredje år. Samtidig har Indias handel med Moskva skutt i været, ettersom landet fortsetter å kjøpe rabattert russisk olje, til tross for Vestens forsøk på å boikotte slike energikjøp som finansierer konflikten.

Nå søker India også tettere forbindelser med Ukraina, og Modis besøk i Kyiv var det første av en indisk statsleder siden diplomatisk kontakt ble etablert for over 30 år siden da Ukraina ble uavhengig i 1991.

1. oktober bekreftet Indias utenriksminister S. Jaishankar at New Delhi kommuniserer med de to krigende landene for å løse deres problemer:

– Jeg er glad for at du brukte ordet kommunikasjon, for jeg tror at det på nåværende tidspunkt kanskje er den beste beskrivelsen av hvor vi er i forhold til det, sa han.

Ministeren sa videre at kommunikasjonen ble åpnet under statsminister Modis besøk i Italia under G-7, og deretter under hans besøk i Moskva. Etter dette besøkte han Kyiv.

Etter dette dro Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Ajit Doval til Moskva, etterfulgt av Modis møte med Zelensky i New York forrige uke. I tillegg har både Jaishankar og Doval holdt kontakten med begge sider.

Denne regionen vil teste styrken til indisk diplomati. India har inngått partnerskap med Gulf-land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som er avgjørende for investeringer og energisikkerhet. Initiativer som India-Midtøsten økonomiske korridor (IMECC) har som mål å styrke regional tilknytning.

I2U2-forumet, som involverer India, Israel, UAE og USA, står også overfor utfordringer, ettersom arabiske land revurderer sine allianser i lys av økende spenninger. Konsekvensene av Israels handlinger i Gaza kompliserer Indias posisjon og tvinger landet til å navigere mellom å støtte en historisk alliert og opprettholde viktige bånd til arabiske stater.

Når det gjelder Iran, er India klar over Teherans holdning til Kashmir. Landet har vært en kilde til 10 prosent av Indias energibehov, men dette tok slutt etter USAs sanksjoner i 2019.

– Likevel lover ingen konflikt i regionen godt for India, som er avhengig av 85 prosent av sin energiimport, hvorav mye kommer gjennom det konfliktfylte Persiabukta. Våre tradisjonelle bånd til Iran kan bidra til å redusere denne trusselen, uttalte generalmajor Singh.

Den strategisk viktige havnen Chabahar i Iran gir India tilgang til de landlåste landene i Sentral-Asia og Afghanistan, og omgår Pakistan. Havnen er en viktig del av Indias regionale tilknytningsstrategi og gir landet den strategiske dybden det ønsker i Sentral-Asia.

Etter delingen av Britisk India mistet landet landtilgangen til Afghanistan og Sentral-Asia, noe Chabahar gir tilgang til. Havnen er også viktig for å begrense Kinas økende innflytelse i regionen, samt Kinas utvikling av Gwadar-havnen i Pakistan.

India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt