22. november, 2024

Økonomisk tvang og kyberangrep: Kinas nye strategi mot Taiwan

Share

Taiwans finansielle sårbarheter settes under lupen i møte med økende trusler om kinesisk tvang gjennom økonomisk og digital innflytelse.

Forskere fra tenketanken Foundation for the Defense of Democracies (FDD) samarbeidet med eksperter innen bank og finans i Taiwan over to dager tidligere i år for å simulere sannsynlige ikke-militære handlinger fra Beijing, som desinformasjonskampanjer og kyberangrep på infrastruktur, skriver Taipei Times

Øvelsen var den første av sitt slag og hadde som mål å fylle et analytisk tomrom, uttalte tenketanken.

«Moderne globalisering har skapt flere økonomiske forbindelser som Kina kan utnytte for å oppnå tvangsmål,» stod det i rapporten. «Teknologisk innovasjon har skapt enda flere digitale forbindelser, som gir flere muligheter for tvang, inkludert målretting av kritisk infrastruktur.»

Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør

Beijing har lovet å ta Taiwan, med makt om nødvendig, selv om Kinas president Xi Jinping har lovet å gjøre sitt ytterste for å oppnå dette fredelig.

Spenningsnivået i Taiwansundet har økt siden 2016 da Beijing begynte å øke diplomatisk og militært press mot nasjonen, noe som førte til at USA intensiverte sin støtte.

Washington, som i henhold til amerikansk lov er forpliktet til å forsyne Taipei med tilstrekkelig militært utstyr for sitt forsvar, har sagt at det er i USAs interesse å bevare freden i stredet og å stå sammen med demokratier som Taiwan for å opprettholde den regelbaserte verdensordenen.

Beijing har krevd at USA holder seg unna Taiwan og kaller situasjonen en ren innenrikspolitisk sak.

USAs president Joe Biden har indikert at han ville sende tropper for å forsvare Taiwan i tilfelle et væpnet angrep fra Kina, men den amerikanske regjeringen har ennå ikke utarbeidet en plan for å svare på ikke-militære taktikker, noe som «gir Beijing fleksibilitet til å undergrave Taiwan uten å utløse en direkte reaksjon fra Washington som en militær invasjon ville gjort,» ifølge forskerne fra FDD.

Taiwans utenriks- og forsvarsdepartement hadde ingen umiddelbar kommentar til rapporten.

Med anslagsvis 1 million taiwanere som bor og arbeider i Kina, har de økonomiske båndene blitt stadig tettere, noe som har gjort muligheten for økonomisk tvang, boikotter og militære blokader til en enda større trussel.

I simuleringsøvelsene studerte ekspertene fra USA og Taiwan mulige trekk fra Beijing, som å føre psykologisk krigføring for å undergrave tilliten i befolkningen, forby import av taiwanske produkter eller øke tollsatser på dem, drive med short-selling av taiwanske aksjer, fryse bankoverføringer over stredet, kutte fiberoptiske kabler, og målrette energiforsyninger og -lagring.

Anbefalingene inkluderer at Taiwan diversifiserer sine energiforsyninger, flytter bedrifter bort fra Kina, utvikler nye markeder og bygger allianser og partnerskap. Rapporten foreslo at USA utvikler en handlingsplan for å motvirke Kina og forbedre koordineringen med allierte.

Taiwans Bank- og finansakademi, som jobbet med FDD på simuleringsøvelsene, har uttalt at Taiwan må styrke sin finansielle motstandsdyktighet.

«Kina kunne destabilisere Taiwans finansielle system for å skape sosial uro som en forløper til invasjon,» heter det i rapporten.

Russell Hsiao, administrerende direktør for det Washington-baserte Global Taiwan Institute, sa at Beijing allerede har trappet opp ikke-militære tiltak mot Taiwan, og at slike tiltak forventes å intensiveres i de kommende månedene og årene.

– Det er i USAs og Taiwans interesse å samarbeide med allierte og likesinnede partnere for å styrke vår kollektive motstandsdyktighet mot Kinas utnyttelse av økonomisk avhengighet, sa han.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt