6. oktober, 2024

FN-soldater i Libanon «kan ikke» patruljere hevder FN-talsmann

Share

FN-soldater i Libanon har ikke kunnet gjennomføre patruljer på grunn av intensiteten av israelske angrep og Hizbollahs raketter som retter seg mot Israel.

Med over 10 000 mannskaper har fredsbevarende styrker vært stasjonert i Libanon siden 1978, med en styrket rolle etter konflikten mellom Hizbollah og Israel i 2006. Dette melder France24.

– Våre FN-soldater står i posisjon i oppdragets ansvarsområde, mens intensiteten av kampene forhindrer bevegelsene deres og evnen til å utføre sine tildelte oppgaver, sa Stephane Dujarric, talsmann for FNs generalsekretær Antonio Guterres, under en pressebriefing.

– Gitt intensiteten av rakettene som går fram og tilbake, er de ikke i stand til å patruljere,» la han til.

Allerede før den dramatiske eskaleringen i kampene de siste ukene, hadde flere FN-soldater blitt såret i kryssilden mellom Israel og Hizbollah.

Pengesamlingen, under FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701, har som mål å «kontrollere området» og hjelpe den libanesiske regjeringen og de væpnede styrkene med å etablere kontroll sør for elven Litani, som ligger omtrent 30 kilometer fra grensen til Israel.

Les også: Khamenei: – Iran og dets allierte vil ikke bøye seg for Israel

Resolusjonen avsluttet en krig mellom Israel og Hizbollah i 2006. Den ba om at alle væpnede styrker skulle trekke seg nord for Litani, unntatt libanesiske statssikkerhetsstyrker og FNs fredsbevarende styrker.

Selv om Hizbollah ikke har hatt en synlig militær tilstedeværelse i grenseområdet siden den tid, har gruppen fortsatt innflytelse over store deler av sør.

Dujarric sa at fredsbevarende styrker «kan observere det de kan fra der de er, men de utfører ikke veipatruljer,» og la til at noen sivile ansatte «har blitt flyttet nordover» som en forholdsregel.

«Vi har en beredskapsplan og ser på situasjonen time for time,» la han til.

FN-fredsbevarende styrker i Libanon opplyser at de ikke vil forlate stillingene sine i sør-Libanon til tross for det de omtaler som en israelsk forespørsel om å «flytte».

«Den 30. september informerte IDF (den israelske hæren) UNIFIL om deres intensjon om å gjennomføre begrensede bakkeinntrengninger i Libanon. De ba også om at vi skulle flytte fra noen av våre posisjoner,» sier FN-styrken i en uttalelse, og legger til at «fredsbevarerne forblir i alle posisjoner, og FN-flagget fortsetter å vaie.»

Libanons fremtid henger i luften etter Nasrallahs død

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt