4. oktober, 2024

Vedvarende trakassering og forfølgelse av bahaiere i Iran

Share

Den vedvarende og systematiske trakasseringen av bahaier i Iran fortsetter, da myndighetene pålegger restriksjoner på bahaier. 

Nyhetsbulletinen fra det «Internasjonale Baha’i-samfunnet» meldte at to bahaier, «Saman Khodayari» og «Kourosh Bayati,» risikerer å miste eiendommen sin i Hamedan på grunn av sine religiøse overbevisninger. Dette melder Iran Press Watch.

Ifølge rapporten har en domstol i Hamedan åpnet en sak mot dem. En muslimsk slektning av dem hevder at under iransk lov har kun muslimske arvinger rett til å arve eiendom.

Ifølge loven klassifiseres ikke-muslimske slektninger som arvinger uten eierskapsrett og fratas retten til arv. Saken har fått oppmerksomhet fra etterretningstjenesten på grunn av sin sensitive natur.

Ifølge artikkel 881 i landets «Sivilrett» vil kun muslimske arvinger arve dersom en ikke-muslim dør og arvingene inkluderer både muslimer og ikke-muslimer, selv om de ikke-muslimske arvingene er nærmere slektninger.

De offisielt anerkjente religiøse minoritetene, inkludert kristne, zoroastriere og jøder, er unntatt fra bestemmelsene i artikkel 881 ifølge en rettslig direktiv fra november 2022, som understreker at bahaier i Iran blir fratatt en sivilrett—retten til arv.

Rettslige avgjørelser mot bahaier

Utstedelsen av rettslige avgjørelser som holder bahaier i usikkerhet om videre rettsprosedyrer har vært en av regjeringens taktikker for å trakassere og undertrykke denne religiøse minoriteten de siste 45 årene.

I løpet av de siste to ukene har noen bahaier blitt utsatt for slike metoder. «Shiva Kashani-Nejad» og «Mojgan Samimi,» to bahaier, ble dømt til fengsel, bøter og tap av sosiale rettigheter av dommer «Mehdi Rasekhi» i den revolusjonære domstolen i Rasht.

Les også: Iran arresterer tolv personer for samarbeid med Israel

De fikk to år og én dag i fengsel, bøter på 80 millioner tomans (ca. 20.500 NOK) hver, samt tap av sosiale rettigheter i fem år og én dag for «utdannings- og informasjonsaktiviteter knyttet til Baha’i-troen.»

Disse to kvinnene ble arrestert i juni-juli 2023 og sluppet fri mot kausjon. Dommen gjelder deres arrestasjon fra året før. I en annen sak ble «Faran Sanaei» og «Shayan Sanaei,» to bahaibrødre fra Bojnord, frikjent etter en ny rettssak av høyesterett.

Tidligere, i desember 2023, hadde de blitt dømt til to års fengsel og bøter på 50 millioner tomans hver for «avvikende utdannings- og informasjonsaktiviteter i strid med den hellige islamske lov.»

Ti bahaikvinner i Isfahan, som ble siktet i august 2024, fikk innkalling 9. september for å svare på anklagene den 23. september 2024 i den revolusjonære domstolen. Anklagene gjelder deltakelse i avvikende informasjons- og utdanningsaktiviteter som strider mot islamsk lov ved å fremme og undervise i Baha’i-troen.

Fortsetter arrestasjoner og fengslinger av bahaier

Samtidig med det folkelige opprøret i 2022 har presset mot bahaier fra sikkerhetsbyråene økt. Det meldes at hundrevis av bahaier har blitt arrestert, fengslet eller rettsforfulgt de siste to årene, og denne trenden fortsetter. Mange bahaier, inkludert «Nahid Behroozi» fra Fardis i Karaj, sitter i usikkerhet, da hun har vært fengslet i over 45 dager uten klare anklager. Hennes helse har blitt svekket, og 5. september 2024 ble hun informert om at varetektsfengslingen hennes var forlenget med en måned.

«Mojgan Salmanzadeh,» også en bahaier som ble arrestert i løpet av de siste månedene, har vært holdt i over 70 dager i Urumieh uten klare anklager. Hennes fengsling er forlenget til 11. oktober 2024, og hun har mottatt sitt endelige forsvarsvarsel i fengselet.

Salmanzadeh, en forsker i fysiologisk psykologi, reiste til Maku for å bearbeide tapet av foreldrene, men ble arrestert etter noen dager uten klare grunner.

To unge bahaier fra Kerman, «Mesbah Dolat» og «Matin Fahandej,» ble arrestert av sikkerhetsagenter på arbeidsplassene sine den 4. og 5. august 2024. Mens Matin Fahandej ble løslatt den 26. august, forblir Mesbah Dolat i midlertidig fengsel etter mer enn 40 dager. I tillegg til de nevnte navnene er mange andre bahaier for tiden i fengsel i Iran.

Ahok: Den blasfemidømte kristne kinesisk-indonesiske eksguvernøren 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt