29. september, 2024

Hizbollah bruker sovjetisk Tu-143 rekognoseringsdrone som kryssermissil

Share

Israel har distribuert video av et angrep på det som ser ut til å være en Tu-143 gjemt i et hus i Sør-Libanon.

Israel har publisert en video som angivelig viser et angrep på en Tu-143 drone gjemt i et hus i Sør-Libanon. Ifølge de israelske forsvarsstyrkene (IDF) var dronen, også kalt «DR-3 cruise-missil», i ferd med å bli avfyrt av Hizbollah. Dette markerer første gang en konvertert Tu-143 dukker opp i Hizbollahs arsenal, til tross for deres allerede omfattende lager av missiler og raketter, melder The War Zone.

Tu-143 Reys er en sovjetisk jetdrevet rekognoseringsdrone som Ukraina tidligere har konvertert til et langtrekkende angrepsvåpen etter Russlands invasjon. Dronen er uavhengig av rullebane og bruker rakettassistanse for oppskytning fra en skinne. Den har en rekkevidde på 200 kilometer og kan levere et stridshode på 270 kg, noe som potensielt truer mål så langt sør som Tel Aviv og Jerusalem.

Videoen fra IDF viser hvordan missilet var skjult inne i et hus, hvor terrorister hadde laget en åpning for avfyring. IDFs talsmann, kontreadmiral Daniel Hagari, forklarte at de identifiserte terroristene mens de forberedte avfyringen. «I et presist angrep eliminerte IDF terroristene og denne missilavfyringsinfrastrukturen kort før avfyringen,» uttalte han.

Israel hevder også å ha ødelagt andre våpen lagret i sivile strukturer i Libanon. Hagari påpekte hvordan Hizbollah bruker sivile bygninger til å skjule og avfyre våpen, inkludert cruise-missiler, raketter og droner. Hizbollah hevder på sin side å ha et omfattende nettverk av underjordiske fasiliteter for våpenavfyring, selv om detaljene rundt dette er uklare.

Les også: Libanons fremtid henger i luften etter Nasrallahs død

IDF har ikke oppgitt hvor mange av disse improviserte cruise-missilene som eksisterer, om de har blitt brukt tidligere, eller hvordan Hizbollah har skaffet dem. Det spekuleres i om dronene kan ha kommet fra Syria, hvor Russland tidligere har levert slike til Assad-regimet.
Som en del av en økende kampanje for å svekke Hizbollahs kapabiliteter, har Israel advart om kommende, presise angrep mot terrormål integrert i Libanon:

– Vi råder sivile fra libanesiske landsbyer som ligger i og ved bygninger brukt av Hizbollah til militære formål, til umiddelbart å trekke seg tilbake for sin egen sikkerhet, sa Hagari.
Libanesiske myndigheter rapporterer at over 350 personer har blitt drept og mer enn 1 240 såret i disse angrepene. Israel har intensivert bombingen av Libanon foran det som kan være en begrenset invasjon for å opprette en buffersone, slik at innbyggere i Nord-Israel kan vende hjem.

Bekymringen øker for at konflikten kan eskalere til en større regional krise. Etter Hamas’ overraskelsesangrep på Israel 7. oktober 2023, har Hizbollah og Israel utvekslet angrep nesten daglig. Spenningene har ytterligere økt etter at Israel drepte Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah.

Omfanget av Hizbollahs lager av konverterte Tu-143 droner er ukjent, og det er uklart om de har blitt brukt i kamphandlinger. Denne utviklingen tyder på at improviserte langtrekkende angrepsmetoder, først sett i Ukraina, nå sprer seg til andre konfliktområder.

Hezbollah angrep drusisk by på Golanhøydene

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt