29. september, 2024

Russland forsterker Krim-broen med luftvern-tårn

Share

Russland har styrket luftvernet rundt Krim-broen ved å plassere avanserte missilsystemer på tårn, som en del av økende tiltak for å beskytte kritisk infrastruktur.

Russland har styrket sikkerheten rundt den strategisk viktige Krim-broen ved å installere to avanserte luftvernsystemer av typen Pantsir-SM på metalltårn på Tuzla-øya i Kertsjstredet, melder Defence Blog.

Pantsir-SM-systemene, som er en eksportvariant basert på Pantsir-S1M-konfigurasjonen, har en rekke forbedringer som gjør dem i stand til å bekjempe luftmål på lengre avstand og i større høyder. Disse systemene ble tidligere vist frem som en prototype under Russlands seiersparade i Tula, samt på «Army»-forumet. Med sin pansrede kabin på et KamAZ-53958 chassis, er disse kjøretøyene malt i ørkenkamuflasje.

Krim-broen, også kjent som Kertsj-broen, forbinder det russiske fastlandet med den annekterte Krim-halvøya. Den har vært et viktig infrastrukturelt bindeledd, og det nye luftvernsystemet er installert som et svar på økende bekymringer om mulige trusler mot broen. Broen har tidligere vært utsatt for angrep.

Les også: Tyrkias Erdoğan støtter tilbakeføring av Krim til Ukraina som «et krav i folkeretten»

Ifølge Defence Blog kan Pantsir-SM-systemet håndtere en rekke luftmål, inkludert fly, helikoptre, kryssermissiler og taktiske ballistiske missiler. Det kan også benyttes mot omfattende luftangrep ved bruk av to typer missiler: 57E6M-E og 57E6-E, som er integrert i Pantsir-S1-systemene.

Beslutningen om å plassere disse systemene på forhøyede tårn er et forsøk på å tette luftvernhull i området rundt Krim-broen, som har blitt sett på som sårbart for luftangrep. Tårnenes høyde gir Pantsir-SM-systemene et bredere deteksjons- og engasjementsområde, noe som forbedrer deres operative effektivitet betraktelig.

Denne utplasseringen speiler lignende tiltak rundt Moskva, hvor Pantsir-SM-systemer er installert på tårn for å beskytte kritiske installasjoner i den russiske hovedstaden. Russland ser på Krim-broen som en nøkkel til sine strategiske interesser i regionen, og broens sikkerhet er avgjørende i lys av den pågående spenningen med Ukraina, som fortsetter å utfordre Russlands kontroll over Krim.

Krimbroen i kryssilden: Russland frykter angrep og forsterker forsvar

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt