28. september, 2024

Trump møtte Ukrainas president Zelenskyj i Trump Tower

Share

Donald Trump møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for første gang på fem år, der han uttrykte sitt ønske om å avslutte krigen mellom Russland og Ukraina.

Under sitt første møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fem år, klaget tidligere president Donald Trump fredag over sin riksrettssak fra 2019 og sa at hvis han blir gjenvalgt, vil han arbeide for å avslutte krigen mellom Russland og Ukraina med en avtale som er «god for begge parter». Dette meldte NBC News.

– Vi vil jobbe veldig mye med begge parter for å prøve å få dette løst, sa Trump, mens han sto ved siden av Zelenskyj og snakket til en liten gruppe reportere før deres lukkede møte.

– Det må ta slutt. På et tidspunkt må det ta slutt. Han har vært gjennom helvete. Hans land har vært gjennom helvete, la han til.

Trump sa at de to lederne «har et veldig godt forhold, og jeg har også et veldig godt forhold, som dere vet, til president Putin.» Zelenskyj la til at han håpet de ville fortsette å ha et godt forhold.

– Det skal to til for å danse tango, og det vil vi, svarte Trump.

Etter møtet fortalte Trump til Fox News at han ikke hadde endret sin holdning til krigen:

– Vi ønsker begge å se dette ta slutt, vi ønsker begge å se en rettferdig avtale bli inngått, sa han.

Trump beskrev krigen som et «komplekst puslespill» og da han ble spurt om hva en rettferdig avtale ville innebære, sa han at det var «for tidlig å si det».

Les også: Trump lover full ansvarlighet i utenrikspolitikken – Ryster makteliten i DC

I sine kommentarer før møtet begynte, rantet den tidligere presidenten om sin riksrettssak fra 2019 som en konsekvens av det nå beryktede telefonoppringningen han hadde med Zelenskyj i juli det året.

Under telefonoppringningen i juli spurte Trump Zelenskyj om å åpne en etterforskning mot president Joe Biden og hans sønn Hunter Biden. Ulike tjenestemenn, inkludert den høyeste amerikanske diplomaten i Ukraina, Bill Taylor, sa at Trump holdt tilbake bistand til Ukraina over sine krav om at regjeringen der skulle etterforske Biden sin administrasjon.

– Det var en hoax, bare en demokratisk hoax, som vi vant, sa Trump om riksrettssaken, mens Zelenskyj sto ved hans side fredag. Trump har lenge nektet for å ha gjort noe galt og ble frikjent i sin senatprøving.

Han hevdet at Zelenskyj sa at Trump ikke gjorde noe galt under telefonoppringningen, og at den ukrainske presidenten «sa det høyt og tydelig, og riksrettshoaxten døde akkurat der.» Han roset Zelenskyj for å være «som et stykke stål.»

Zelenskyj sa kort at han tror han og Trump har en felles oppfatning om at Ukraina må vinne mot Russland, og han anerkjente viktigheten av det amerikanske valget. «Vi forstår at etter november… håper vi at styrken til USA vil være veldig sterk,» sa han.

Det var første gang de to lederne møttes personlig siden Trumps riksrett. De sist møttes da Trump var president, på sidelinjen av FNs hovedforsamling i september 2019.

USA avdekker russisk spionnettverk i Mexico

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt