28. september, 2024

Polen pågriper belarusisk kvinne for menneskesmugling fra Iran og Afghanistan

Share

Polens grensevakt opplyste at deres mannskap har pågrepet en belarusisk kvinne som forsøkte å smugle tre ulovlige migranter fra Iran og én fra Afghanistan inn i Litauen.

Grensevaktene stoppet bilen med Warszawa-registrering etter at den hadde krysset inn i Polen fra Litauen. Dette rapporterte Radio Free Europe.

De fremmede hadde ingen dokumenter som tillot dem å reise lovlig inn i Polen, opplyste grensevakten. Noen av dem satt i bilen, mens de andre ble oppdaget i bagasjerommet. Polske myndigheter overleverte de fire migrantene til Litauen og beslagla bilen som bevis i saken.

Migrantene ble overlevert til litauiske myndigheter, og kvinnen ble senere løslatt med et 10-års innreiseforbud til EUs passfrie Schengen-område, rapporterte Radio Free Europe onsdag. Grensevakten beslagla også bilen som bevis i saken.

Den europeiske unionen har anklaget den belarusiske autoritære lederen Aleksander Lukasjenko for å føre en “hybrid krig” ved å la migranter fly inn i landet, for så å lede dem mot blokkens grenser som et svar på EUs sanksjoner som ble innført etter den brutale nedtrykkingen av Belarus’ pro-demokratiske bevegelse etter det omstridte presidentvalget i august 2022.

Titusener av migranter har kommet fra Midtøsten og Sør-Asia til EUs østlige flanke, noe som har utløst en stor grensekrise.

Les også: Polen tar grensegrep mot belarusisk hybridkrigføring

Latvia, Litauen og Polen har siden innført unntakstilstand langs grensen og bygget høye gjerder langs grensen mot Belarus for å dempe strømmen av migranter.

Polen har siden 2021 opplevd økt migrasjonstrykk ved sin landgrense mot Belarus, noe de skylder på en «hybrid krig» ført av regimet til Aleksander Lukashenko i Minsk, som har som mål å destabilisere EU.

Grensevaktene opplyser at det i år har blitt pågrepet 22 personer på den polsk-litauiske grensen for å ha hjulpet til med ulovlige grensekryssinger.

Ifølge offisielle tall fra Frontex (EUs grense- og kystvaktbyrå) har antallet av ulovlige grensekrysninger inn i EU falt med 23 % i første halvdel av 2024, til nær 80 000.

Til tross for dette er den østlige landgrensen, spesielt grensen mot Belarus, blitt mer aktiv, med nesten en dobling av grensekryssinger. Dette økte presset kan tilskrives handlinger fra belarusiske myndigheter som tilrettelegger for migranter.

Samtidig opplever ruter som den sentrale middelhavsveien og de vestlige balkans rutene betydelige fall i antallet, mens den østlige middelhavsveien ser en dobling av ankomster.

Belarusisk hacker arrestert i politioperasjon: Solgte data på darkweb

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt