23. september, 2024

Iran arresterer tolv personer for samarbeid med Israel

Share

Irans revolusjonsgarde kunngjorde søndag at tolv personer er blitt arrestert for å være agenter som samarbeider med Israel.

Spenningene i Midtøsten har økt kraftig etter at tusenvis av personsøkere og radiotelefoner brukt av Hezbollah-medlemmer i Libanon eksploderte i et angrep som i stor grad tilskrives Israel. Hezbollah og Israel har utvekslet noen av de tyngste skytingene over landegrensene i en konflikt som pågår parallelt med den nesten ett år lange krigen i Gaza. Dette rapporterer mediekanalen Asharq Al-Awsat.

«Ettersom det sionistiske regimet (Israel) og deres vestlige støttespillere, særlig USA, ikke har lykkes i sine onde mål mot folket i Gaza og Libanon, forsøker de nå å spre krisen til Iran med en rekke handlinger planlagt mot vårt lands sikkerhet,» står det i uttalelsen til den iranske revolusjonsgarden.

Ifølge Reuters opplyste revolusjonsgarden at medlemmene i nettverket, som bestod av tolv agenter ble arrestert i seks ulike iranske provinser, men de oppga ikke tidspunkt for arrestasjonene.

I slutten av juli ble Hamas’ politiske leder, Ismail Haniyeh, drept i Teheran i et attentat som de iranske myndighetene beskylder Israel for. Israel har ikke tatt ansvar for drapet.

Les også: Personsøker-eksplosjoner i Libanon: Hezbollah ønsker hevn mot Israel

I juli hevdet også Iran å ha avslørt et israelsk spionnettverk og arrestert agenter som hadde kommet til landet for å utføre angrep mot følsomme steder.

Revolusjonsgarden la til at medlemmer av nettverket av 12 operative ble arrestert i seks forskjellige iranske provinser, men sa ikke når.

Ifølge en tidligere artikkel fra The Times of Israel, skal Den israelske etterretningstjenesten Mossad ha ansatt agenter fra Irans revolusjonsgarde for å plante sprengstoff som resulterte i drapet på Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Teheran.

Iran har arrestert flere høytstående personer i forbindelse med attentatet, og myndighetene mener Mossad stod bak operasjonen. Drapet ble utført ved at sprengstoff ble plantet i tre rom i et IRGC-gjestehus, og bombene ble detonert fra utlandet.

Israel nekter å ha utført luftangrep, mens Iran og Hamas har lovet hevn. Hendelsen har økt spenningene i regionen, og både Iran og USA har styrket sin militære tilstedeværelse i Midtøsten som respons.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt