23. september, 2024

Estlands ortodokse kirke har mislyktes i å løsrive seg fra Moskva

Share

Innenriksdepartementet vurderer at Den estiske ortodokse kirke av Moskvas patriarkat (MPEÕK) sine oppdaterte vedtekter ikke sikrer full separasjon fra Den russisk-ortodokse kirke.

Estlands ortodokse kirke av Moskvas patriarkat (MPEÕK) har oppdatert sine vedtekter, men disse oppfyller ikke den estiske statens forventninger til en løsrevet kirke fra Moskvas innflytelse, uttalte generalsekretær innenriksdepartementet, Tarmo Miilits. Dette meldte den estiske rikskringkastingskanalen ERR.

I et brev til MPEÕKs biskop Daniel forklarte Miilits at departementet fortsatt analyserer de nye vedtektene, men det er allerede klart at statens krav ikke er blitt møtt.

– Den innledende vurderingen er at det innsendte teksten ikke fullt ut samsvarer med statens klare forventning, uttrykt i tidligere møter, om at den nåværende Estlands ortodokse kirke av Moskvas patriarkat skal bryte alle bånd med Den russisk-ortodokse kirke, sa Miilits og fortsatte:

– I ditt brev nevner du at dere har jobbet for å redusere Den russisk-ortodokses administrasjonspåvirkning i vedtektene. Statens forventning, basert på Riigikogus erklæring som anerkjenner Moskvas patriarkat som en institusjon som støtter Russlands militære aggresjon, er at denne påvirkningen skal fjernes helt.

Generalsekretæren uttrykte også bekymring for at MPEÕK fortsatt forsøker å basere seg på tomos – det grunnleggende dokumentet for kirkens virksomhet – utstedt av patriark Aleksius II i 1993.

– Dette dokumentet er iboende motstridende, da det på den ene siden skisserer kirkens administrative uavhengighet, men på den andre siden fastsetter at beslutninger og bekreftelse av kirkens leder må gjøres av patriarken. Det pålegger også plikt til å operere i samsvar med dekreter fra Moskvas patriarkats Hellige Synode og direktiver fra Patriarken av Moskva og All Russland, uttalte Miilits.

Generalsekretæren bekreftet også at departementet vil fortsette å analysere de innsendte vedtektene fra MPEÕK og snart gi svar til kirken.

Les også: Estland slutter med lovoversettelser til russisk for å spare offentlig midler

– Vi anerkjenner også bekreftelsen i ditt brev om at dere vil fortsette å opprettholde kontakt med Estlands apostoliske ortodokse kirke, og vi håper å høre snart om utviklingen på dette området, la han til.

MPEÕKs råd vedtok sine nye vedtekter 20. august, som fjernet referanser til Moskvas patriarkat og uttrykte et ønske om å ta Estlands ortodokse kirke som nytt navn. Biskop Daniel opplyste at dette var i tomosen fra patriark Aleksius i 1993.

På slutten av juli ble det estiske innenriksdepartementet og MPEÕK enige om videre tiltak for å redusere og eliminere påvirkningen fra Moskvas patriarkat.

MPEÕK presenterte deretter sin visjon for prosessen med å separere seg fra Moskvas patriarkat i to trinn.

Først planla de å endre de nåværende vedtektene, og i andre trinn å starte konsultasjoner med Estlands apostoliske ortodokse kirke for å finne en måte å forene alle estiske ortodokse kirker under én kirke. Biskop Daniel sa at de første skrittene kunne tas til høsten.

Samtidig informerte biskop Daniel til ERR i august at MPEÕK vil opprettholde noen forbindelser med Moskvas patriarkat.

Ukrainas sikkerhetstjeneste ransakte russisk ortodoks kirke i Ukraina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt