20. september, 2024

Sveriges statsminister Kristersson avslår statlig investering i batteriselskapet Northvolt

Share

Statsminister Kristersson sier at den svenske staten ikke vil investere i batteriselskapet, og at selskapets fremtid avgjøres av private eiere.

Northvolt kunngjorde i forrige uke at de vil redusere sin virksomhet og kutte arbeidsplasser, melder Reuters.

– Det er ingen tvil om at vi er forpliktet til at Sverige skal være et godt sted for ny teknologi som er nødvendig i den grønne omstillingen, men det er ikke relevant for den svenske staten å gå inn og ta en eierandel, sa Kristersson.

Northvolt svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Uttalelsen fra statsministeren kom som svar på et spørsmål om den svenske regjeringen ville delta i en potensiell økonomisk redning av Northvolt.

– Ballongen er nå i selskapets bane, sa Kristersson, som leder Sveriges konservative Moderatene, og la til at det var opp til Northvolts eiere å utvikle konsernet.

«Vi involverer oss ikke i forretningsplanene til enkeltbedrifter, men vi ønsker å være et godt sted for denne typen industri,» la han til.

Les også: Handelskrig på nytt: Kina begrenser tilgang til strategisk viktig mineral

Northvolt kunngjorde 9. september at de vil stanse deler av produksjonen ved sin gigafabrikk i Skellefteå i Sverige, og at den planlagte byggingen av anlegg i Tyskland, Canada og Sør-Sverige står overfor forsinkelser ettersom selskapet reduserer sin raske ekspansjon.

Dette vil påvirke rundt 300 ansatte, men selskapet opplyser at det ikke er tatt endelige beslutninger om nedbemanning og er i konstruktive samtaler med fagforeningene for å minimere oppsigelser.

Med Volkswagen blant eierne har Northvolt ledet en bølge av europeiske oppstartsbedrifter som investerer titalls milliarder dollar i batteriproduksjon for å betjene kontinentets bilprodusenter når de går fra forbrenningsmotorer til elektriske kjøretøy.

Den svenske staten vil ikke bidra økonomisk til Northvolt på nåværende tidspunkt, bekrefter finansminister Elisabeth Svantesson. Hun avklarer at det offentlige ikke har lånt ut midler til selskapet, og at tidligere innsatser fra myndighetene beløper seg til 600 millioner kroner.

Økonomireporter Victor Jensen fra Sveriges Radio påpeker at Northvolt fokuserer fremover på storskala produksjon av batterier til elbiler og e-lastebiler, og fjerner andre sidevirksomheter som følge av de økonomiske utfordringene. I tillegg til fabrikken i Skellefteå har Northvolt virksomheter flere andre steder i Sverige og Europa.

Men veksten i etterspørselen etter elektriske kjøretøy går langsommere enn noen i industrien hadde forventet, og konkurransen forblir hard fra Kina, som kontrollerer 85 % av verdens battericelleproduksjon, viser data fra Det internasjonale energibyrået.

Økonomisk realisme sett fra en fransk-østerriksk økonomisk metafor

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt