Bolivia forbereder seg på å øke sin eksport av batterikvalitetslitium betydelig gjennom et ambisiøst industriprosjekt i samarbeid med Russland.
Bolivia har inngått en viktig avtale med det russiske Uranium One Group, som eies av det statlige atomkraftselskapet Rosatom, for å etablere et produksjonsanlegg for litiumkarbonat i Salar de Uyuni, et av verdens største litiumholdige saltflater, skriver IntelliNews.
Prosjektet, som er verdt 976 millioner dollar, vil benytte russisk teknologi for direkte litiumutvinning (DLE), noe som muliggjør produksjon av opptil 14 000 tonn batterikvalitetslitium årlig. Dette er et sentralt skritt i Bolivias ambisjon om å industrialisere sine store litiumreserver, som anslås å være de største i verden med rundt 23 millioner tonn.
Les også: Kina styrker sin handelsøkonomiske tilstedeværelse i Peru
I fjor ble Uranium One, sammen med de kinesiske selskapene CBC og Citic Guoan Group, valgt til å etablere pilotanlegg for DLE i Bolivia, som forventes å utvides til industriell skala over tid. Den bolivianske regjeringen har satt seg som mål å eksportere 50 000 tonn litiumkarbonat årlig, med ambisjoner om å etablere landet som en nøkkelaktør i den globale litiumforsyningskjeden, spesielt for batterier til elbiler.
Anlegget vil bli plassert på en høyde av 3 656 meter, og produksjonen forventes å starte i andre halvdel av 2025. DLE-metoden anses som et mer miljøvennlig alternativ, med færre kjemiske innsatsfaktorer sammenlignet med tradisjonelle teknikker. I tillegg lover denne metoden en gjenvinningsgrad på over 80 prosent, en betydelig forbedring i forhold til de 12 prosent som oppnås med konvensjonelle fordampningsmetoder.
Bolivias reise for å utnytte sine litiumreserver har vært utfordrende. Siden 1990-tallet har landet slitt med å utvikle sin industri, hindret av politisk ustabilitet, byråkrati og logistiske utfordringer. For å komme videre må selskaper navigere gjennom komplekse miljøreguleringer og få godkjenning fra den lovgivende forsamlingen, noe som kan bli vanskelig gitt landets politiske fragmentering og det kommende presidentvalget i 2025.
Dersom avtalen lykkes, kan den legge press på andre litiumproduserende nasjoner til å ta i bruk mer effektive og miljøvennlige utvinningsteknologier.
Protester i Serbia imot litium-utvinning: Viktig for europeisk uavhengighet fra Kina