19. september, 2024

Saudi Arabia gjenåpner ambassaden til Syria: Søker forsoning med Assad

Share

Saudi-Arabia har gjenåpnet sin ambassade i Syria, noe som markerer et betydelig skritt i forsoning mellom landene etter over et tiår med diplomatisk isolasjon.

Etter mer enn tolv år etter å ha brutt diplomatiske forbindelser med Bashar al-Assads regjering etter det blodige nedslaget på opprøret og konflikten som startet i 2011, i kjølvannet av den arabiske våren, melder L’Orient Today.

Under en mottakelse mandag på Four Seasons Hotel i den syriske hovedstaden, kunngjorde den fungerende lederen for den saudiske ambassaden, Abdullah al-Harees, gjenåpningen for å «styrke bilaterale relasjoner mellom de to landene,» ifølge Syrias offisielle nyhetsbyrå, SANA.

Noen medier rapporterte at ambassaden, som ligger i Abu Rummaneh-distriktet, hadde gjenåpnet etter reparasjoner, hvor diplomatiske aktiviteter tidligere ble utført fra hotellet.

Selv om Riyadh og Damaskus kunngjorde sin forsoning i mai 2023, ble Saudi-Arabias utsending, Faisal al-Moujfel, utnevnt ett år senere — måneder etter at den syriske ambassaden i Riyadh ble gjenåpnet og en ny syrisk ambassadør ble utnevnt i desember.

Denne forsiktige, trinnvise tilnærmingen gjenspeiler Saudi-Arabias skuffelse over Assads regjering, til tross for Syrias reintegrasjon i Den arabiske liga.

Les også: Italia gjenoppretter diplomatiske forbindelser med Syria

Jeddah mottok Assad med ære under toppmøtet til Den arabiske liga den 19. mai 2023, noe som markerte hans første opptreden på toppmøtet på over et tiår.

Initiativet, ledet av Saudi-Arabia, møtte motvilje fra noen medlemmer, inkludert Qatar. Vestlige land kritiserte også Assads trekk og krevde innrømmelser fra regimet før normaliseringsprosessen.

Saudis nøkkelprioriteter i de fornyede båndene med Syria inkluderer: Kampen mot handel med Captagon, tilbakekomsten av syriske flyktninger og å distansere Damaskus fra sin iranske allierte.

Selv om fremdriften på disse områdene har vært langsom, har det vært noen fremskritt. Damaskus holdt seg spesielt utenfor Gaza-konflikten etter advarsler fra emiratiske og russiske meklere i krigens tidlige dager.

Denne avgjørelsen er i tråd med Syrias interesse i å unngå direkte konfrontasjon med Israel, og benytter en strategi av «strategisk paritet.»

Tyrkia deltar på Arabisk liga-toppmøte for første gang på 13 år

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt