19. september, 2024

Tyrkia deltar på Arabisk liga-toppmøte for første gang på 13 år

Share

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan deltar tirsdag på toppmøtet i Den arabiske liga i Kairo, noe som markerer kulminasjonen av langvarige anstrengelser fra Ankara.

Ifølge Middle East Eye er Fidans deltakelse det første nærværet av en tyrkisk utenriksminister på et toppmøte i Den arabiske liga på over 13 år.

Dermed vil Tyrkias utenriksminister være til stede på toppmøtet i Kairo, noe som representerer kulminasjonen av flere års arbeid fra Ankaras side for å normalisere forholdet til sine regionale naboer etter spenningene som fulgte Den arabiske våren.

Under opprørene kjent som «Den arabiske våren» i 2011 kom Ankara på kant med flere av sine regionale naboer, noe som førte til forverrede relasjoner med land som Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater, Syria og Egypt.

Gjennom årene har Den arabiske liga ofte fordømt Tyrkias rolle i regionen, spesielt landets militære operasjoner i Syria, Libya og Somalia.

Som sjef for etterretningstjenesten initierte Fidan en normaliseringspolitikk i 2020 og meglet frem avtaler med De forente arabiske emirater, Egypt og Saudi-Arabia for å gjenopprette diplomatiske forbindelser basert på langsiktige gjensidige fordeler som regionalt samarbeid og handel.

Les også: Nytt kapittel for Tyrkia: Søker medlemskap i BRICS

Etter at han ble utenriksminister i fjor, fortsatte Fidan arbeidet med å reparere båndene til arabiske land, inkludert Syria, som gjeninntok fullt medlemskap i organisasjonen i fjor.

En kilde kjent med protokollene ved toppmøtet i Den arabiske liga fortalte Middle East Eye at alle medlemsland, inkludert Syria, måtte samtykke til Tyrkias deltakelse. Til tross for nylige mislykkede normaliseringssamtaler syntes Damaskus å akseptere Fidans tilstedeværelse på toppmøtet.

Fidans deltakelse på toppmøtet kom etter forrige ukes første besøk på 12 år av Egypts president Abdel Fattah el-Sisi til Tyrkia, med mål om å fullstendig gjenoppta de bilaterale båndene.

Kilden bemerket at Kairo spilte en nøkkelrolle i å legge til rette for Fidans deltakelse, i tillegg til nylige tyrkiske diplomatiske anstrengelser som utenriksministerens møter med Den arabiske ligas generalsekretær Ahmed Aboul Gheit og ambassadører fra arabiske land.

Som et resultat oppløste Den arabiske liga sin komité som hadde i oppgave å undersøke «Tyrkias intervensjon i de arabiske statenes indre anliggender», og droppet også det relaterte foreslåtte debattemaet for toppmøtet.

For første gang på mange år inneholdt toppmøteerklæringen fra den 22 medlemmer store grupperingen ingen kritikk av Tyrkia.

Fidan forventes å avgi en uttalelse på toppmøtet tirsdag for å understreke betydningen av tyrkisk-arabiske relasjoner og diskutere Israels krig i Gaza samt andre regionale spørsmål.

Somaliland avviser Tyrkia-ledet forslag i forhandlingene mellom Etiopia og Somalia

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt