19. september, 2024

Sjøforsvaret følger russisk fartøy vest for Norge

Share

Den norske korvetten «Storm» har overvåket 3 russiske fartøy fra Østersjøflåten utenfor vestkysten av Norge. 

De russiske skipene seiler i internasjonalt farvann som en del av en øvelse kalt Okean, og øker marine- og luftaktiviteten nær Norge. Vi følger nøye med på alle bevegelser, melder Forsvaret i en pressmelding.

– Den russiske marinen har nå startet øvelsen Okean. Øvelsen gir høyere aktivitet både fra Nordflåten og Østersjøflåten i våre nærområder, i tillegg til langtrekkende fly. Dette var vi forberedt på, og vi har planlagt å følge med på russiske bevegelser sammen med våre allierte, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

De tre krigsskipene som nå følges av Norges korvette Storm nordover, er to Steregushchiy-klasse korvetter og ett Ropucha-klasse landingsskip.

Videre skriver Forsvaret i pressemeldingen at:

– Forsvaret følger alltid situasjonen i våre nærområder tett. Vi har god oversikt over aktivitet gjennom egne operasjoner og sensorer, i tillegg til samarbeid med allierte. Situasjonsbildet sikres gjennom tilstedeværelse og patruljer på land, i luften, på sjøen, under vann og via blant annet rombaserte sensorer.

Les også: Militærøvelsen «Northern Viking 2024» på Island starter i dag

Okean-2024 ble kunngjort av tidligere forsvarsminister Sergej Sjoigu i desember i fjor, og gjennomføres nå.

Fjorårets planlagte storskala strategiske øvelse, Zapad-2023, ble avlyst uten at Russlands forsvarsdepartement oppga noen offentlig grunn for beslutningen.

Kinas forsvarsdepartement kunngjorde mandag at det senere denne måneden vil gjennomføre en felles marine- og luftforsvarsøvelse med Russland i Japanhavet og Okhotskhavet, kalt «Northern United 2024». Senere bekreftet Beijing at den kinesiske marinen også vil delta i Russlands «Okean-2024»-øvelse.

Det er ingen rapporter om kinesiske krigsskip i den europeiske delen av Arktis.

Amerikanske F-35-jagerfly lander på finsk motorvei i banebrytende øvelse

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt