19. desember, 2024

Indonesia tar opp kampen mot EUs strenge regler for palmeolje

Share

EUs kommende regulering kan endre spillereglene for Indonesias palmeoljeindustri.

Indonesia intensiverer nå innsatsen for å motvirke EUs nye regelverk, EUDR (Deforestation-Free Regulation), som skal hindre produkter knyttet til avskoging i å komme inn på det europeiske markedet, skriver Jakarta Globe.

Indonesia og Malaysia, som er blant verdens største produsenter av palmeolje, vil sende en delegasjon til Brussel i september 2024 for å forhandle med EU. Delegasjonen skal adressere bekymringer om at regelverket spesielt rammer indonesisk palmeolje og andre skogbruksprodukter.

Lederen for den indonesiske palmeoljeorganisasjonen, Eddy Martono, understreker at Indonesia ikke vil sitte stille og se på.

– Regjeringen støtter oss fullt ut for å sikre at implementeringen av EUDR ikke påfører oss urimelige byrder. Vi reiser til Brussel i september for å delta på et møte i Joint Task Force (JTF) med EU og Malaysia, sier Martono.

Les også: Indonesia: Et land verdt å holde øye med

EUDR er planlagt å tre i kraft innen utgangen av desember 2024, og tiden er knapp. Det kommende møtet den 12. september blir det tredje møtet, etter diskusjoner tidligere i august 2023 og februar 2024.

Martono advarer om at selv om palmeoljeindustrien ennå ikke har merket virkningen av regelverket, vil småbønder bli hardest rammet når det trer i kraft.

– Hvis det blir implementert, vil småbønder være de første som lider. De kan bli skjøvet ut av forsyningskjeden fordi, i motsetning til store selskaper som allerede er underlagt et totalforbud i henhold til Presidentinstruks nr. 5/2019, har småbønder ikke stått overfor lignende restriksjoner, forklarer Martono.

Europa er Indonesias tredje største eksportmarked etter Kina og India, med et årlig volum på 4,2 til 4,3 millioner tonn. I tillegg til palmeolje står også andre indonesiske skogbruksprodukter som kakao, kaffe, gummi og treprodukter i fare for å bli påvirket av EUDR.

EU-krav truer levebrødet til småbønder i Sørøst-Asia

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt