19. september, 2024

Ahok: Den blasfemidømte kristne kinesisk-indonesiske eksguvernøren 🔒

Share

En blasfemidømt kristen etnisk kinesisk eksordfører har blitt en splittende skikkelse i sitt hjemland Indonesia.

Den tidligere guvernøren i Jakarta er en kristen etnisk kinesisk indoneser ved navn Basuki Tjahaja Purnama, med kallenavnet Ahok, født i 1966. Han studerte geologi og jobbet en stund i gruvebransjen før han tok en MBA ved Prasetiya Mulya Business School i Jakarta. Deretter gikk han inn i politikken, først lokalt, før han ble valgt inn som viseguvernør i Jakarta i 2012.

Da hans sjef og nære medarbeider, Jakarta-guvernøren Joko Widodo, ble valgt til president i Indonesia i 2014, rykket Ahok opp i gradene og tok over rollen som guvernør i landets hovedstad, hvor han forble en populær offentlig skikkelse. Men under hans forsøk på å bli gjenvalgt som guvernør i Jakarta i 2017, utnyttet islamister religiøs og rasemessig intoleranse innad i det indonesiske samfunnet. Ahok ble anklaget for blasfemi da han, som ikke-muslim, hadde sitert vers fra Koranen under en valgtale.

Basuki Tjahaja Purnama «Ahok» Foto: Wikipedia

Hendelsen sendte sjokkbølger gjennom det indonesiske samfunnet og førte til massive opptøyer, med store konsekvenser for hovedpersonen selv. Ikke bare tapte Ahok guvernørvalget, men han ble også dømt til to års fengsel for blasfemi. Dommen har vekket sterke reaksjoner både nasjonalt og internasjonalt, samt avdekket dype skillelinjer innad i det indonesiske samfunnet. Flere mener også at den først og fremst var politisk-motivert av Ahoks islamistiske politiske motstandere for å rydde ham av banen.

Nå, flere år senere, ser det ut til at Ahok ønsker å gjøre et comeback i indonesisk politikk. Men i et svært multikulturelt, multireligiøst og multietnisk land – hvor konservativ islam har en viktig rolle i styringen av samfunnet og religiøs intoleranse er vidt utbredt – er hans politiske fremtid langt fra sikret.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Indonesia: Advarer mot demokratisk tilbakegang

Einar Hammer
Einar Hammer
Forfatter og skribent. Grunnlegger av Riksjournalen.no

Les mer

Siste nytt