19. september, 2024

Bangladesh: Eks-statsminster anklager USA for å presse henne ut av makten

Share

Sheikh Hasina anklager USA for å ha påvirket hennes politiske skjebne etter et kontroversielt territorielt spørsmål.

Sheikh Hasina, tidligere statsminister i Bangladesh, hevder at USA sto bak hennes avgang fra makten. Hun mener at årsaken var hennes nektelse av å gi fra seg suvereniteten over St. Martin Island, som ville ha gitt USA kontroll over Bengalbukta, skriver Wion.

St. Martin Island ligger i den nordøstlige delen av Bengalbukta og er bare tre kvadratkilometer stor. Likevel har øya stor geopolitisk betydning.

Hasina forteller at hun valgte å trekke seg for å unngå å se studenters døde kropper. Ifølge henne ønsket de som ønsket makt å oppnå det over døde studenter, men hun lot det ikke skje.

Hasina påstår at hun kunne ha fortsatt som statsminister om hun hadde gitt fra seg suvereniteten over St. Martin Island, men hun avviste dette. Hasina ber nå sitt folk om ikke å la seg manipulere av radikale krefter.

Les også: Militæret tar kontroll i Bangladesh etter at statsminister flykter

Hun forklarer også at hun aldri kalte studentene for «Razakars», en nedverdig betegnelse på en paramilitær styrke fra Bangladesh’ frigjøringskrig i 1971. Hasina mener hennes ord ble vridd for å skape uro.

Dette er første gang Hasina har snakket om hva som tvang henne til å ta den drastiske beslutningen om å forlate Bangladesh. Forholdet mellom Washington og Dhaka hadde vært anstrengt under hennes styre, og USA kritiserte valgresultatene da Hasina vant sin fjerde periode i januar.

Nylige rapporter viser at flere amerikanske senatorer ber om sanksjoner mot tidligere tjenestepersoner under Hasina, på grunn av påstander om menneskerettighetsbrudd. De mener de ansvarlige for undertrykkelsen må stilles til ansvar.

Nytt kapittel for Bangladesh: Statsminister-flukt markerer en usikker fremtid 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt