19. september, 2024

Japan og Mongolia enige om avtale om overføring av forsvarsutstyr

Share

Statsminister Fumio Kishida og Mongolias president Ukhnaa Khurelsukh skal diskutere saken når de møtes i Mongolia i midten av august.

Japan og Mongolia er trolig nær ved å inngå en avtale som vil gjøre det mulig for de to landene å eksportere forsvarsutstyr til hverandre, ifølge japanske myndigheter, sitert av The Japan Times. 

Tokyo håper at Japan og Mongolia kan signere avtalen, som skal sikre riktig håndtering av forsvarsutstyr og teknologi, allerede til høsten.

Japan forventer at avtalen vil styrke sikkerhetssamarbeidet med Mongolia, som grenser til både Kina og Russland.

Japan vurderer også å la Mongolia motta japansk forsvarsutstyr gratis fra og med budsjettåret 2024.

Japans statsminister Fumio Kishida og Mongolias president Ukhnaa Khurelsukh forventes å diskutere saken når de møtes i den mongolske hovedstaden Ulaanbaatar i midten av august.

Les også: Filippinene og Japan signerer forsvarsavtale

På toppmøtet ventes de japanske og mongolske lederne også å bekrefte samarbeid om å tiltrekke flere investeringer til Mongolia, blant annet innen forretningsjus, børsregulering og administrativ åpenhet.

På et toppmøte i november 2022 sa Kishida og Khurelsukh at de vil fremme forsvarsrelaterte overføringer for å styrke det politiske og sikkerhetsmessige samarbeidet mellom landene. De la frem en grunnleggende handlingsplan fram til 2031, som blant annet inkluderer etablering av en juridisk ramme for slike overføringer.

På det kommende toppmøtet forventes lederne også å diskutere deres respons på krigen i Ukraina og Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og missiler.

Mongolia er sterkt avhengig av sine økonomiske bånd til nabolandene Kina og Russland, og har søkt partnerskap med andre ledende land. Ulaanbaatar ønsker å styrke forsvarssamarbeidet med Japan i lys av militær opprustning fra Beijing og Moskva.

Siden den økonomiske samarbeidsavtalen mellom Japan og Mongolia trådte i kraft i 2016, har Mongolia ønsket flere investeringer fra Japan. Men det finnes risikoer for japanske selskaper, som forskjeller i rettssystemene.

– Mongolia må styrke styringen for å sikre fri og rettferdig handel, sa en japansk tjenesteperson i denne sammenhengen.

Japan rekalibrerer utenrikspolitikken for å møte utfordringer fra Kina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt