19. september, 2024

Russland sender luftvernsystemer til Iran etter Hamas leder ble drept

Share

Russland sender avanserte luftvernssystemer til iran etter deres forespørsel i kjølvannet av drapet på Hamas leder 

Russland har begynt å sende avanserte luftforsvarssystemer og radarer til Iran, i det landet truer med gjengjeldelse etter det antatte israelske attentatet på Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Teheran. Dette rapporterte The Moscow Times. 

Tidligere hadde iranske medier meldt at Teheran hadde bedt om luftforsvarssystemer. To iranske tjenestemenn bekreftet denne forespørselen, etter et besøk av Russlands sikkerhetsrådssekretær Sergei Shoigu i Teheran på mandag.

Irans nye president, Masoud Pezeshkian, møtte Shoigu og kritiserte det han kalte Israels «kriminelle handlinger» mot det han beskrev som Gazas undertrykte og forsvarsløse befolkning, samt drapet på Haniyeh forrige onsdag.

Den islamske republikken Iran søker på ingen måte å utvide omfanget av krig og krise i regionen, uttalte Pezeshkian ifølge iransk statsmedier. «Men dette regimet vil definitivt motta et svar for sine forbrytelser og sin arroganse,» sa han.

Les også: Russland støtter Irans angrep på Israel

Moskva har også fordømt drapet på Ismail Haniyeh, som var den politiske lederen av Hamas.

«Putins mål er klart. Han ønsker å forme en ny global orden og undergrave Vesten. For å oppnå denne strategien trenger han kaos i Midtøsten, og Iran, som Russlands stedfortreder, bistår. Shoigus mål i Teheran er å styrke sikkerhetsrelasjonene slik at Iran kan eskalere, og Moskva senere kan presse Vesten til å forhandle gjennom Kreml hvis de ønsker å de-eskalere konflikten.» forklarer Ivana Stradner, forskningsstipendiat ved FDD.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, lovet «hard straff» for Israel etter drapet på lederen for militantgruppen, og uttalte: «Vi anser det som vår plikt å søke hevn for hans blod ettersom han ble martyrdrept på territoriet til den islamske republikken Iran.»

Israel var i høy beredskap tirsdag ettersom frykten for en eskalerende konflikt i Midtøsten vokser.

«Partnerskapet mellom Khameneis Islamske Republikk og Putins Russland er dypt forankret i deres ideologiske motstand mot den USA-dominerte internasjonale ordenen. I lys av konflikten i Ukraina ser Russland fremveksten av en ny arena i Midtøsten som en mulighet til å utvide sin innflytelse i regionen, samtidig som det omdirigerer oppmerksomheten bort fra fronten i Ukraina.» — Saeed Ghasseminejad, seniorrådgiver for Iran og finansiell økonomi.

Den skjulte historien om Irans forhold til Israel

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt