28. september, 2024

Stadig flere roper varsko om valgfusk i Venezuela

Share

Mens Venezuela venter på de offisielle valgresultatene, eskalerer anklagene om manipulasjon, og legger grunnlag for mer politisk kaos og ustabilitet.

I den nylig avholdte valget i Venezuela, hevder opposisjonen seier over president Nicolas Maduro, til tross for at landets valgkontor ennå ikke har publisert detaljerte stemmeresultater, skriver Le Monde.

Ifølge USAs toppdiplomat for Latin-Amerika, har Maduro tapt overveldende mot motstanderen Edmundo Gonzalez Urrutia, støttet av stemmeopptellinger frigitt av opposisjonen. Venezuelas nasjonale valgråd (CNE) har imidlertid unnlatt å frigi detaljerte resultater.

Under et møte i Organisasjonen av Amerikanske Stater (OAS) stilte USAs assisterende utenriksminister Brian Nichols spørsmålet: «Hvorfor har de ikke offentliggjort dem?» Han antydet at enten kjenner de de virkelige resultatene som viser at Gonzalez tydelig vant, eller så trenger CNE tid til å forberede forfalskede resultater for å støtte sin falske påstand.

Opposisjonen har på sin side publisert titusenvis av stemmeresultater på nett, kjent som «actas», som Nichols beskriver som «ekte venezuelanske stemmer»:

Les også: Fordømmelser etter kontroversielle valgresultater i Venezuela

– Opptellingen av disse detaljerte resultatene viser klart et ubestridelig resultat: Edmundo Gonzalez vant med 67 prosent av disse stemmene sammenlignet med 30 prosent for Maduro, sier Nichols.

Selv om det gjenstår flere stemmer å telle, mener Nichols at det ikke er nok stemmer igjen på opptellingene som kan endre dette utfallet:

– Med den ubestridelige bevisene basert på actasene som alle kan se, er det klart at Edmundo Gonzalez Urrutia beseiret Nicolas Maduro med millioner av stemmer, konstaterer han.

Maduro, som har ledet det en gang så velstående oljerike landet siden 2013, står overfor økende press for å vise bevis for at hans valgseier var gyldig. Dette kommer i kjølvannet av at mer enn 7 millioner av Venezuelas 30 millioner borgere har emigrert, mange til USA, etter en BNP-nedgang på 80 prosent.

I lys av dødelige protester over hele landet, som ble utløst etter søndagens valg og har resultert i minst 16 drepte, har Maduro uttalt at opposisjonslederne Maria Corina Machado og Edmundo Gonzalez Urrutia burde fengsles.

Nyttig distraksjon eller erobringskrig? Venezuela og Essequibo-konflikten 

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt