4. oktober, 2024

Russland nasjonaliserer pastaprodusent for sin krigsøkonomi

Share

Russland har nasjonalisert pastagiganten «Makfa» i et dristig trekk for å styrke sin krigsøkonomi. Dette gir staten full kontroll over selskapets inntekter.

Den sentrale distriktsdomstolen i Tsjeljabinsk oblast tilfredsstilte kravet fra påtalemyndighetens kontor om å konvertere eiendelene til Makfa-gruppen til den russiske staten. Advokat Pavel Khlustov, som representerer selskapet i retten, fortalte dette i et intervju med RBC tidligere i mai.

Etter at Moskva igangsatte sin fullskala invasjon av Ukraina, har russiske myndigheter forsøkt å nasjonalisere viktige aktiva i landets forsvarsindustri. Dette gjøres i et forsøk på å få større kontroll over økt militærproduksjon. Likevel har inndragelsen av eiendeler i stadig større grad rettet seg mot siviløkonomien for å skaffe likviditet til staten.

I en nylig domavgjørelse godkjente distriktsretten i Tsjeljabinsk en klage fra påtalemyndigheten om å nasjonalisere eiendelene til «Makfa» gruppen:

– Pastaselskapet sterkt uenig med domstolens avgjørelse, og de har til hensikt å anke denne i nær fremtid. Dette var kun en avgjørelse fra en førstegangsdomstol, så det er for tidlig å snakke om en endelig nasjonalisering av ‘Makfa’,» sa advokaten til selskapet, Pavel Khlyustov.

Khlyustov påpekte også at det er grunnlag for å ta saken til den Konstitusjonelle domstolen. Han hevder at tolkningen av lovgivningen av russiske statens sakfører og distriktsretten bryter med grunnleggende konstitusjonelle garantier.

«Distriktsretten i Tsjeljabinsk har fullt ut tilfredsstilt kravene fra visegeneralsakføreren, som handlet på vegne av Russland. Beslutningen trådte i kraft umiddelbart. Likevel har ikke loven trådt i kraft og kan ankes til regionretten i Chelyabinsk,» rapporterer rettens nettsted.

Les også: Russland-sanksjoner gir vekst i nabolandene

I mars beslagla retten i Chelyabinsk «Makfa» aksjer etter en klage fra påtalemyndigheten. De krevde at aksjene skulle inngå i statens inntekter på grunn av deres «korrupte opprinnelse». Blant de tiltalte var tidligere guvernør i Tsjeljabinsk oblast Mikhail Yurevich, den tidligere parlamentarikeren Vadim Belousov, deres slektninger, og partnere, samt 34 russiske og utenlandske selskaper.

Det antas at Yurevich og Belousov bor i utlandet, mens Makfa, som de bygget opp sammen på 1990- og 2000-tallet, fortsatt opererer som et av Russlands mest kjente pastamerker. I 2023 rapporterte Makfa-gruppen en årsomsetning på 23,7 milliarder rubler (2,7 milliarder norske kroner).

Påtalemyndigheten argumenterer med at «Makfa», sammen med flere andre selskaper, har en korrupt opprinnelse. Dette fordi Yurevich og Belousov kombinerte forretninger med offentlig tjeneste og «over mange år brøt de anti-korrupsjonslovgivningens forbud og begrensninger». Yurevich og Belousov hadde tilsynelatende kontroll over en gruppe handelsselskaper, som de ikke rapporterte om, og «brukte sin høye posisjon til å fremme egne forretningsinteresser,» hevder myndighetene.

I mars tok den russiske regjeringen kontroll over landets største vinprodusent, knyttet til en milliardær som ble arrestert tidligere i år etter at hans forretningsaktiva ble konfiskert.

President Vladimir Putin har benektet at Russland har iverksatt en koordinert innsats for å renasjonalisere nøkkelområder av økonomien.

Russland er nå verdens fjerde største økonomi

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt